2014. május 22., csütörtök

Chihayafuru 2

Igen, a Chihayafuru második évada, jelenleg az első évadát tartom a legjobb sport animének még hogy ha sokak szerint ez nem is sport, pedig az. De ezt majd kifejtem. Igazából azért most néztem csak meg mert késett a fordítása, megeshet tudom, még is azért egy ideje már kész a Namida vele és csak most jutott sorra, ez meg az én hibám maximálisan. Hogy miért is nevezném ezt a legjobb sport animének? Egyfelől mert egy sportot szó szerint megszerettetett velem, (ilyen volt az Eyeshield és a Hikaru is) ezen felül még stílusa is volt, baromi jól összerakott karakterek, mély érzelmi részek, és olyan verseny szellem, küzdeni és győzni akarás ami semmi másban sincs meg. Mielőtt a nagy Kuroko fanokat megsérteném ez nem shounen anime, ez egy josei anime, már első ránézésre a grafikán is látszik kb mindenki bishounen vagy bishoujo tipusú karakter kinézetre. De a Josei kategória elemekben is megmutatkozik nem is kicsit, igaz lassú, és néha alig akar haladni még is annyira jó nézni, és van egy fajta erős hangulata. Szóval aki itt akció-dús szuper képességes mizériát vár mint amit a Kuroko 2-től kaptunk az csalódni fog, viszont aki mély érzelmeket és győzni akarást akar látni, az nem! Aki nem ismerné a Karutát adok egy kis bevezetőt, nem profin, inkább úgy hogy még egy nagyon laikus is megértse. Lényegében ez egy kártyajáték, olyan mint egy memória kártya csak képek helyett egy vers van a kártyára írva, így a sport lényege a gyorsaság és a pontosság, na meg a hallás, és ezért is tartom hülyeségnek ezt nem sportnak nevezni.



Főleg abban a függvényben hogy a sakk is egy inaktív sport, sőt ma már az ESL (Electronic Sports League)-nek hála már a számítógépes játékok is sportnak számítanak, ami a szomorú hogy baromi magas jutalmazása van ezeknek, amíg az aktív sportoknak meg nem. De vissza a karutára, halláson és a gyorsaságon van a legnagyobb hangsúly, úgy tudom egy igen elterjedt sportág Japánban, viszont verseny-karutát ehhez képest kevesen játszanak, wikipédia szerint alig 10 és 20 ezer közé tehető a verseny-karutázók száma, és ezek közül is csak a legjobb 2000 C rang feletti. (Az animében ugye a klubbon belül is A-B-C-D ranguak is vannak.) Animében ezzel a sportal még nem is nagyon foglalkoztak legjobb tudásom szerint, az első olyan széria ami a verseny-karutát mutatja be, pedig vannak olyan többször eljátszott ismertebb sportágak amikből tíz húsz anime van, (például a foci, a baseball, vagy a kosár) és szerintem pont ebben van a Chihayafuru sikerének a kulcsa, egyszerűen bemutat egy olyan sportot amit eddig alig ismertek, és megszeretteti a nézőkkel mert tud egyedi lennie. Ugyan ezt tudom mondani a Hikaru no Go-ra is, sőt Go-t azóta is néha játszok neten, de most abba nem megyek bele, régen írtam arról is. Kis hazánkban a karuta szinte ismeretlen, egy főiskoláról tudok ahol van egy karuta klub és ennyi sajnos. De előzetesnek ennyi elég, még sok is volt rátérnék a történetre. Azt szerintem nem is kell mondanom hogy aki nem látta az első évadot el se kezdje ezt, logikus hogy ez egy folytatás, és az egésznek olyan szaga is volt, időben kevesebbet dolgozott fel mint az első évad, mivel ebben az évadban sajnos vagy nem sajnos sem a Meijin sem a Queen meccseket sem láttuk még. 



Be kell valljam azért alulmúlta az első évadot az sokkal jobban be volt vezetve. A történetünk ott kezdődik majdnem ahol az első évad véget ért, eljött a második évük a Chihayáéknak a gimnáziumban, és még mindig töretlenül szerették a karutát, de jó szokáshoz illően új tagokat akartak toborozni az elsősök közül a klubba. Természetesen elég sokan feladták, és őszintén nem csodálom, száz verset megtanulni, és még éles helyzetben meg is jegyezni, hát kell hozzá egy fajta memória. Így a végén két elsős csatlakozott a karuta klubhoz, Hanano Sumire és Tsukuba Akihiro. Kezdéssel sok gondom nem volt hittem én hogy az új karakterek változatosak lesznek, és még Tsukuba bele is illett a bagázsba de Hanano nagyon kilógott szerény véleményem szerint. Tehát az egy dolog hogy alig szerepelt, nem csak meccsen de képernyőre alig került, a nagyobb gond ott kezdődik hogy amikor szerepelt csak valamiért hisztizett, egyszerűen komolytalan volt a többiekhez képest. Persze mivel ez egy köztes évad megértem, lehet és valószínű hogy lesz még szerepe a továbbiakban, csak így magát az évadot nézve volt kevés. Az animét három részre lehetne bontatni történések terén, tehát három komolyabb szál volt ebben az évadban. Ez első amit már mondtam az a bevezető elsősök felvétele, a második a Tokyo-i verseny, majd a harmadik ami az évad felét tette ki a csapatos és egyéni gimnáziumi verseny volt! Hál istennek jó kis arc volt, egy részt visszatért Arata és elég sok szerepet kapott, másrészt személyes kedvencem Wakamiya Shinobu is visszatért! Egyébként nagyon sok jó karakterrel találkoztunk, például az "ál" külföldiek nagyon tetszettek, vagy a Megumu-chan által vezetett női csapat is, sőt Megumu hozta nálam az "év facepalm poénja" díjat is az elemes mutatványával.


A karakterekben megvolt az átütő erő, Chihayában és Mashimában lehetett érezni főleg, meg persze Aratában és Shinobuban is, de a többiekben kissé kevesebb. Például keveselltem Nikuman-kun és Komano-kun átütő erejét, sőt Oe-san-nal is ez volt sajnos a helyzet. Még a csapatos versenyeknél is legtöbbször inkább csak Mashima és Chihay belső hangját hallottuk. Az első évadban végig követhettük az elhatározásukat, itt csak kisebb dolgokra futotta, remélem csak későbbre tartogatják a komolyabbakat, és mindenki úgymond belső hangját egyenlően osztották el. Többet nagyon nem szeretnék spoilerezni, a "versenyvilág" lett kevésbé bemutatva, bár látva a számokat hogy mennyi verseny játékos van nem csodálom. Illetve ezen a ponton tudnám én összehasonlítani a Hikaru-val még, ott töviről hegyire átrágtuk magunkat az amatőrtől a haladó kis és nagy osztályon át egészen a profi Dan-os szintekig. Itt kevésbé volt ez az első évadba bemutatva, de megmondom az őszintét, én nem bánom. A Hikaru egy hadseregnyi fő karakterrel rendelkezett ezért tudta részletesen bemutatni, itt csak pár főbb karakterünk van de őket legalább ismerjük. Ha még nagyon bele akarnák kötni, azt a "sérülés" dolgot nagyon gagyin csinálták meg itt az animében, mert hogy semmit sem érzékeltünk belőle. Bár még így is kisebb respect volt hogy a fő keze nélkül vállalta az egyénit. (Az a baj spoiler nélkül nem tudom normálisan leírni!) Mondjuk, ennek ellenére is az anime meg tudott lepni a végén kicsit. Az OVA-ját is megnéztem, borzalmas volt igazából semmi értelme. Grafikailag nagyon rendben volt, szinte ugyan olyan jól nézett ki mint az első évad. A zenék terén is odatette magát, bár az Opening és az Ending páros nem győzött meg, de a régi OST mellé mintha hallottam volna egy újat is ami viszont nagyon bejövős volt. Ha jól tudom a második évad a 94. fejezettel ért véget és jelenleg a manga a 129-nél tart tehát nagyjából 45-48 fejezet évadonként, ami azt jelentené hogy nem sokára kábé jövőre jöhetne a következő évada aminek én baromira örülnék.


Természetesen a mangába még jócskán van szufla, remélem még jó sok évig futni fog és normálisabb lezárást kap mint mondjuk a Hikaru. Természetesen az első évaddal kezdjétek ha esetleg megnéznétek, ha szeretitek a lassú sport animéket tele érzelemmel akkor nagyon ajánlom.  Bár erősen Josei tehát nagyon nagy akcióra ne számítsatok, de minden sport rajongónak ajánlom aki nincs leragadva egy adott sportnál vagy műfajnál. Maga az Évad nálam 8/10, az OVA-t meg inkább nem értékelem. Ha minden jól megy egy héten belül még 3 anime mozifilmmel is jönni fogok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése