2014. május 29., csütörtök

Air Gear (+ OVA)


Egyik barátom ajánlására szedtem le ezt az animét, igaz nem most vagy féléve és most került sorra. Tudom róla hogy szereti a shounen animéket, és be kell valljam ezzel az Air Gear-el nem mondott hülyeséget érdekes anime, mind történetben és mind stílusilag is, azt nem mondom hogy olyan nagyon kiemelkedő, de mindenképpen az átlag shounenek felett van. Pedig műfaját tekintve ez is az, egy shounen, ráadásul erősen sablonos még is valahogy más mint a többi. A sorozatánál végig az a KenIchi-s hangulatot véltem észre venni, próbált egy shounen animét fölépíteni ami szórakoztató úgy hogy túlságosan nem megy a realitás rovására, persze ez nem mindenhol sikerült. Volt bele spékelve egy kis ecchi is, de ez igazából az évad első felére volt jellemző. Ez a KenIchi-s hangulat csak a sorozat úgy első felére volt igaz utána változott egy nagyot a dolog. A történetben vannak lyukak ezt el ismerem, de a manga hosszát látva ez nem csoda. Na azért majd még a manga hosszára visszatérek mert van egy fontos tényezője ennek az animének! Történetünk ott kezdődik hogy van egy srác akit Minami Itsuki-nak hívnak, becenevén Ikki-nek - továbbá én is Ikki-ként fogok rá hivatkozni, mert mindenki így hívta -, Ikki együtt él Négy lány testvérével egy házban, viszont nem tudja Ikki a lányok múltjában van valami. Így ellopta és kipróbálta az egyikük görkorcsolyáját, ami nem akármilyen görkorcsolya volt, hanem egy Air Trek, amivel baromi gyorsan tud menni, akár repülni is tud. Ezt a szimbólumot az eget és a repülést például előszeretettel használta az anime bár mikor, néha akkor is amikor nem kellett volna. Az Air Trek-esek között vannak bizonyos Storm Rider nevű egyének, akik lényegében bandába verődve harcolnak területért vagy alkatrészekért. Ikki teljesen véletlenül egy Simca nevű lányt követve bele keveredik egy Underground találkozóba és kihív egy ellenséges csapatot, a Skull Saders-t.


Testvérei csatlakozásával derül ki hogy Ikki mit sem tudott arról hogy a testvéreinek már van egy bandája, és itt derült az is ki hogy egyből meglátták a tehetséget Ikki-ben, hogy akár egy "égi király" is lehet belőle. Az anime nagyjából elmagyarázza a királyok kik és mi a céljuk. Illetve azt is hogy hogy vannak a bandák besorolásai, hogyan lehet feljebb jutni a ranglétrán egy bandának, kik erősek kik nem, illetve később hogy mik azok a Regalia-k, de ne mennyünk ennyire bele még. Ikki tehetségét kamatoztatni akarja, viszont nem akar belépni egyetlen bandába sem, így barátaival Kazu-val, Onigiri-vel és Bucca-val alakítanak egy bandát, a Kogarasumaru-t! Nagyjából így fest az alapja, és ugyan egyszerűen hangzik még is érdekes és sokszínű anime. Kezdem azzal hogy ez egy shounen fight anime, tehát harcolnak benne, bár igazi látványos harcból csak egy-két epizódnyi van a sorozatban, mivel a harcok egy része ügyességi vagy verseny feladat. Más kérdés hogy az OVA-ban már történetben előrébb járva verseny közben is harcolnak, tehát shounenhez méltóan fejlődnek a történet előrehaladásával. Egyébként akik várták hogy lesz romantikus szál azok nem csalódtak mert nem is egy volt itt. Kezdve a fő főszereplőnktől Ikki-től akiből egy szerelmi háromszög volt kibontakozóban, voltak érzelmei Simca felé, Ringo-nak meg Ikki felé. De ez csak egy példa, mellékszereplő lányok egy-egy bele volt habarodva Aki/Agitóba és Kazu-ba, és őszintén ritka az ilyen de azt mondom ez jót tett az animének, mert a lányok nem idegesítő feelingek voltak. Ha csak Ringóból és Simcából indulok ki akkor Ringo kissé félénk volt, Simca-t meg elég nagy rejtély övezte szóval kettejükre nem feltétlen volt igaz, viszont Adaichi és Yayoi nagyon ott voltak, nem kellett semmi misztikum hozzá, csak egy szerethető női karaktert kellett aki kevésbé manipulálható, ennyi lenne a titka. Sőt, volt még egy "Brománcunk" is Akitóval.



Voltak viszont benne számomra furcsa dolgok is, például a Nemuri no Mori azaz a Sleeping Forest a lányok bandájának a rejtélye. Nagyon el volt húzva, talán az anime fele után kezdtek bele neki alapot adni, igaz az az alap jó lett viszont még így is maradtak kérdések, erre mondtam feljebb hogy bizony vannak azért lukak ebben a storyban is. Ami még szemet szúró volt hogy kissé könyedén volt véve az egész. Példának okáért egy illegális underground harc benyomását keltette az egész anime, közben rendőrök ha jól emlékszem csak kétszer voltak, és egyéb apróságok. De igazából egy eget rengető hiba van szerintem az egészben, az pedig az adaptálása, illetve hogy úgy mondjam az hogy nincs adaptálása mert nincs több évada. Az anime vége érdekes lett, bár a Genesis-es dolgot elég mondvacsináltan magyarázták meg. Ringo-ról a végén lerítt hogy ő is még pluszban tartogat valamit, de az animének nincs vége, merthogy félbeszakad.  A mangáról annyit hogy ha minden igaz az anime csak 11 kötetet dolgozott fel, azaz 95 fejezetet, az anime 2006-os, viszont a manga még 2012 ig futott és 36 kötetet azaz 357 fejezetet élt meg. Tehát az anime maga körülbelül maximum a negyede a teljese Air Gear-nek. Érdekes hogy nem kap folytatást, mert Mainstream cucc is, még is van benne egy kisebb egyediség, minden esetre engem elkezdett a cucc érdekelni mert nagyon sok kérdés van még. Sőt, az OVA megnézése után még több maradt, igazából a Special-t (ami lényegében egy plusz rész a 21 és a 22.rész között) még csak csak ajánlom megnézni, de az OVA-t nem feltétlenül.  Mégpedig azért mert semmi értelme külön így nézni. A Grafika az OVA-ban sokkal szebb lett, viszont nagyon elcseszték, nem folytatás lett olyan mint ha csak a mangát akarták volna hirdetni úgy hogy kiszednek három akció jelenetet belőle. Mert lényegében az OVA abból állt hogy a 16. a 24. és a 25. kötetet dolgozta fel 1-1 részben, ugye 11. kötettel ért véget az évad. Ami azt eredményezte hogy még egybe nézve sem láttam sok értelmét, a karakterek oké szebbek lettek valakit fel sem lehet ismerni annyira, de tele van olyan plusz karakterekkel akit a manga olvasása nélkül valószínűleg nem ismersz.


Sőt olyan ugrás van az első OVA rész és az anime vége között hogy ég és föld,(durván 50 fejezet van közötte) például olyannak van Regalia-ja akinek eddig nem volt.. vagy mint említettem olyan szereplők jöttek be a képbe akiről fogalmad sincs hogy kik. Lényegében tehát az OVA csak egy hatás vadász három rész volt, ecchi-vel fűszerezve, de mondom szerintem direkt az akció jeleneteket vágták ki belőle hogy hirdessék a mangát! Viszont, ennek ellenére az OVA-ban csak akció van és harc 3x 28 percnyi, betekintést nyerünk a történetbe kissé és még ha nem is vagyok oda a shounenekért Aki/Agito és Yayoi része baromira tetszett! Tovább gondolva pedig nekem az OVA olyan KHR-es hangulatot mutatott valamiért, ezt nem igazán tudom megmagyarázni, talán pont azért mert az OVA az akciókra építt, a sorozat meg próbált csak minimálisan elrugaszkodni a valóságtól. Persze ez a történet előre haladtával változott! Karakterek tájékán jól teljesített az anime Ikki akár hogy a sablon főhős volt csak korin, egész meglepő dolgokat tudott csinálni, persze az ilyen olyan sablon fóbiái voltak, például az ecchis részeknél vagy ha úgy vesszük a kitartás dolog is ilyen volt. Ringo és testvérei hozták a múltban történt érdekességet az animében, még ha igazán csak Ringo lesz főszereplő később (Legalább is az OVA első részéből erre következtetek), akkor is kellettek, mert egytől egyig eltalált karakterek voltak, nem beszélve az egyikük "Töviskirálynő" múltjáról. Csapat többi tagja is maguk módján jók voltak, ha ki kellene emelnem valakit akkor az Aki/Agito lenne, főleg Agito fele aki lényegében egy fiú Yandere volt. Simca-ról sokat nem tudunk meg, és nem is nagyon szerepel csak az elején, még is érezhetően pozitív hatással van a történet alakulására. Egyébként a karaktereknek a sorozatban volt egy úgymond megtestesülésük, amit a harcban láthattunk, ilyen volt Ikki-nek a Varjú, - később egy óriás madár - Onigiri-nek az óriás sertéslovag, Bucca-nak a Tank, Aki/Agito-nak a Cápa, Simca-nak a fecske. Az OVA-ban még Ringónak is volt a tövis, így egyedül Kazu az akinek nem volt, legalább is nem emlékszem rá.


Grafikailag elment az anime 2006-os szintet megütötte, talán a poénkodós jeleneteknél a Super Desinged grafikát hanyagolhatták volna mert gáz volt. Természetesen az OVA-ban már jóval másabb volt a grafika, lényegében az OVA 2010-2011-es és egész szép, minden fejlődött, nem csak a város, a karakterek kinézete is. Igaz talán Ikki az egyetlen akinél szerény véleményem szerint nem tett jót az új grafika, úgy néz ki mint az FT-s Gray csak más hajjal. Opening-Ending páros hallgatható volt, külön kiemelném az ending videót ami nagyon pofás lett, illetve az OST-ket amiket szintén elég jól eltaláltak. Összességében egy egész jó shounen anime volt, csak sajnos messze nincs vége, és a manga első negyedét dolgozta fel, így lényegében nagyon hiányosnak érzem az egészet. Pont ezért ajánlom a mangát talán jobban, esetleg reménykedni lehet új évadban, de mivel a manga 2 éve ért véget és azóta sincs híre nem valószínű hogy lesz sajnos. Azoknak ajánlom akik szeretik a shounen ecchi kombót, és a versenyeket, a sport és a shounen kategória találkozását. Minden esetre egész jót szórakoztam rajta úgy hogy 6/10 a sorozatnak, viszont a hatás vadász OVA Agito és Yayoi-s jeleneten kívül csak egy értelmetlen akció áradat lett. Tehát az OVA 3/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése