2014. június 4., szerda

Gekijouban Hanasaku Iroha: Home Sweet Home


Két éve sokak nagy örömére jött a hír hogy a Hanasaku Iroha mozifilmet fog kapni, Home Sweet Home alcímmel, és egy időpontot is kaptunk mellé ami 2013 Márciusa volt, szóval lényegében több mint egy éve adták a Japán mozik. Ami nem mellékesen azt is jelentette hogy már rég kint kellett volna lennie a Blue-Ray Disc-nek, ám fél évet várni kellett rá. Aztán most meg a feliratra kellett várni, nem igazán értem hogy az én szemszögemből nézve ez egy közkedvelt anime, még a magyarok körében is viszont csak most úgy egy hónapja csinálta meg rá a feliratot a Haru Subs. Lehet elsiklottam valamelyik csapat munkája felett, de minden esetre meglepő. Kissé hát csalódtam ebben a mozifilmben, legalább is amennyit várni kellett a BD-re meg amennyit vártam a feliratra, ahhoz képest rögtön ért az első sokk mikor VLC-ben megnyitottam. A jobb alsó sarokban azt láttam csak hogy -1:07:09, ami magyarán azt jelentette hogy csak hatvanhét perces az egész film! De az igazsághoz hozzátartozik az is hogy az első egy perc sponzorblokk volt, az utolsó négy pedig ending, tehát durván mint ha 3 special részt adtak volna ki mozifilmként. Bár ez a hasonlat erős túlzás, mert azért volt egy külön története, ami bár nem lepett meg még is aranyos volt szokásosan. Először is ezt az animét az átlag anime nézők közül (és most ezen nem kell besértődni és sem vagyok isten... még...xd) inkább a hölgy nézőket fogja ez a dolog megfogni mert ugyanúgy ahogy a sorozata is a mozifilm is lassú volt és drámai és lényegében a legnagyobb baja talán az volt hogy a rövidsége ellenére is rátett hogy lassú volt!


Na de elég a mellé beszélés, jöjjön a bemutatás, két bevezetőt fogok írni, egyiket a sima sorozathoz hátha valaki nem látta, a másikat pedig a filmhez. A történet valahogy így szól: van egy Matsumae Ohana nevű főszereplőnk, aki a Tokyói betondzsungelben él anyjával Satsukival aki nem éppen egy jó anya szerepét festi. Sőt tipikus az a példa hogy milyen anya ne legyél! - Lejjebb bővebben kifejtem, mert van köze a filmhez -. Ohana életvitelét Koichi az egyik barátja próbálja feljebb javítani, akivel egy romantikus(abb) szál is van. Satsuki pasija becsődöl és mivel tudják a nő címét így kénytelenek lesznek "menekülni" Tokyoból és új életet kezdeni. Ám a bökkenő ott van hogy Ohanát nem akarják magukkal vinni, inkább visszaküldik a nagymamához. A Koichi-val való könnyes búcsú után el is indul a mamájához, aki mint kiderül nem igazán unokaként gondol Ohanára, mivel "aki nem dolgozik ne is egyék" stílusban befogja a fogadójába mint szobalányt. Ohana élete így vált egy 180 fokos fordulatot és illeszkedik be nagymamája fogadójába a Kissuisoba. Az alapja ennyi lenne, na most lényegtelen ki mit gondol, lehet hogy volt egy romantikus szál is, de az animére nem volt tekintettel, viszont mint látjátok ez egy Slice of Life anime is egyben. Sőt egy tagadhatatlan Slice of Life. A True Tears-t még nem láttam, mert akárhogy pihen 4 hónapja a C meghajtóm Torrent mappájában nem került rá a sor, viszont az tagadhatatlan hogy a P.A. Work a Slice of Life és Dráma téren tud elég erős lenni. Ezt ráadásban úgy mondom hogy a szintén nagyon jó pontokat kapó Nagi no Asukara-t sem láttam még. A Sorozatnak nem volt célja lényegében, viszont én azt mondom hogy bőven kiemelkedik a Slice of Life mezőnyből egy dolog miatt az pedig nem más mint a helyszíne és a témája. Tehát a környezet egy fogadó és egy elég kifordított család képét festik le Ohana és a nagymamája. De ezek mellé is vannak karakterek akik töltenek be kisebb nagyobb szerepeket, de ha jól emlékszem a sorozatban mindenkinek volt minimum egy része amiben valami nagyon fontos dolgot tett.


Illetve a karaktereknek volt célja, voltak egymáshoz fűződő kapcsolatai szóval aránylag jól megírt karakterek voltak. Talán pont ezért azt kell hogy mondjam hogy nekem egy kisebb csalódás volt a Mozifilmje, és nem csak a lassúsága és a rövidsége miatt. Gyorsan leírom a film lényegét és utána hogy mi böki a csőrömet vele kapcsolatban. Ez a film Ohana anyján alapult és az ő múlt béli tettein, lényegében egy véletlen folytán Ohana kezébe jut egy iromány - amit nagy valószínű hogy Satsuki testvére írt - és kiderül hogy az anyja életét követi. Egy-egy rész volt elszórva az egy órás játékidő alatt. DE! Nem értem hogy ennyire alapszik az egész az anyján akkor miért csak kb 20 percet volt az anyja fiatalkori önmaga a képernyőn, amit szintén nem értek hogy miért maradt még így is ennyi kétely bennem az anyjával kapcsolatban? Tehát félig meg lehet érteni, de az ideológiák találkozását nem. - Itt az ideológiáknál tudnám felhozni az anyja és a mamája kapcsolatát, és mert Satsuki sem volt éppen jobb anya, sőt.. - Persze az okozója a nagymama, legalább is szerintem egy kissé vasszigoron engedni kellett volna, komolyan jó hogy nem ketrecben tartotta a gyerekeit. Mert az egy dolog hogy így az anime alapja kissé ironikus lett, tehát majdnem ugyan az a helyzet itt, csak itt a vasszigor helyett az anyja le se szarta Ohanát. Tehát az a két véglet ami volt kissé furcsa egyveleget alkotott bennem. Ráadásul volt még nekünk egy Nako-nk és annak a testvérei akivel szintén ugyan ez volt a helyzet. Lényegében baromi jó ötletnek tartom hogy Ohana anyjának egy múltat adtak, mert egy töltelék karakter volt, viszont lehet most megfognak sértődni a nagyobb Hanasaku Iroha Fanok (bocs főnök), de szerintem ennek a múltképnek és annak a Nako-s jelenetnek benne kellett volna lennie a sorozatba. Oké mangán alapszik az egész, még ha rövid mangán de akkor is, de ezek szerintem fontos dolgok voltak, amit ha nem is sorozatban OVA-ként jobban elnéztem volna személy szerint. Mert ennek olyan dupla lehúzás szaga van. Igazából azért is mondom mert azon a 20 percen kívül amiről megtudjuk az anyja múltján, illetve azon a körülbelül 15 percen kívül amiben Nako esetét is megismerjük teljesen ugyan az volt mint a sorozat, rakás töltelék jelenet, csak a sorozatban történt is valami itt nem igazán.

Grafikai szempontból semmit sem javult a cucc, legalább is szerintem, sőt talán még a sorozat szebb volt mint a mozi, ami azért furcsa mert általában egy mozifilmre nagyobb keret szokott lenni mint egy sorozatra. Lényegében a sorozatot azért rendesen alulmúlta, de ha másért nem is azért a két-három fontos jelenetért ami ténylegesen plusszt adott a sorozathoz megérte megnézni. Ez öt jelenet volt, és félre rakom a szokásos pontozást, öt jelenetért öt pont jár, 5/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése