2014. június 24., kedd

Ryuugajou Nanana no Maizoukin (TV)

Elsősorban én nem akartam elkezdeni, de aztán mivel egy két olyan anime nem jött amit vártam, így aztán még is belekezdtem. Bár az igazsághoz hozzá tartozik hogy nem vagyok egyáltalán vele elégedett így a végén. Sőt alapjában gondban vagyok ezen vélemény megírásával, mivel nagyon rövid volt, és a story sem volt éppen fordulat gazdag vagy izgalmas. Ennek ellenére kapásból az első Tíz-Tizenöt másodperc alapján egész hangulatos lett számomra, páran egy csapdákkal teli barlangba rohantak, és itt felfigyeltem hogy olyan Indiana Jones stílust adott neki, bár igaz az első részekre aztán ez nem volt jellemző, de ezek a kalandozások az anime során vissza fognak köszönni, amire majd később vissza is térnék. Történetünk egy szigeten játszódik, ahol körülbelül Százezer ember él aminek a Nyolcvan százaléka diák. - Kicsit hasonlítani lehet például az Indexben található iskolák városára. - Főhősünk Yama Juugo éppen akkor érkezik a szigetre, viszont hogy fedél legyen a feje felett természetesen keresni kell egy albérletet, így kerül össze egy részeges főbérlőjével illetve a "szobatársával" aki egy lényegében egy Neet Szellem! A Szellem neve Ryuugajou Nanana, és mint kiderült őt Tíz éve ölték meg, viszont valamiért nem tud továbblépni és csak a szobában bír létezni, az ideje nagy részét meg jobb híján kockulással tölti. Juugo aztán segíteni akar Nanana-nak hogy tovább tudjon lépni, ehhez meg kellene találni a gyilkosát ami nem egy egyszerű feladat. Közben megismerkedünk Ikkyuu Tensai-val aki egy mesterdetektív és vele karöltve csatlakozik Juugo az Iskolája Kaland klubjához, ami arra hivatott hogy felkeresse az összes darabját a Nanana Kollekciónak, ami lényegében nem más mint pár tárgy különlegese képességgel. Ez lenne az alapja, és még így visszagondolva is, és átolvasva is kissé kacifántos, nem is csodálom mert az egész anime ilyen volt, azon túl hogy rövid és kissé logikátlan is. Ez abból következik hogy lényegében az anime két szálból áll, az egyik a főszál, amiben a gyilkost kellene megtalálni, a másik pedig a mellékszálak ahol a Nanana kollekció darabjait gyűjtik össze!


A legnagyobb baj az hogy a főszál konkrétan nulla, tehát az alatt a Tizenegy rész alatt amit az anime mutatott semmit sem haladt a főszál előre, sőt a legnagyobb baj szerintem hogy még a főszállal kapcsolatos információ morzsákat sem hagyott el az anime, így egyszerűen az egész misztikum magába süllyedt. Mondjuk személy szerint nem is nagyon csodálom, mert a Ryuugajou Nanana no Maizoukin Novelje csak 2012 Januárjában indult, így nem csodálnám ha kevés anyag lenne rá. Mondjuk meg eshet hogy nincs igazam, de akkor meg miért nem dolgozták (volna) fel tovább, hiszen ez a Tizenegy rész maximum egy bevezető volt. Sajnos ez miatt talán még a gyűjtögetős mellékszál is jobb volt mint a főszál, ráadásban Ryuugajou Nanana közel sem lehetett főszereplőnek nevezni, akár hogy ő volt a story központja alig alig szerepelt, kisebb jelenetei voltak Yuugo albérletében, ahol megjegyzem alig alig volt jelenet. A gyűjtögetős részeknél jött vissza ez az Indiana-s hangulat, illetve jött volna, csak teljesen más volt, bár az tény hogy az ügyességi és logikai feladatokat jól vegyítették, viszont az egész ahhoz képest hogy kalandoznak elég laposra sikerült, főleg hogy egy-két ilyen "pálya" elég gyengére sikeredett. Talán innen nézve lehet egy Kami no Puzzle hasonmásnak is hívni, csak messze gyengébb logikai feladatok voltak. Azért öröm az ürömben hogy egy-egy ilyen szál egész jó lett - még ha maga a megszerzése nem is - de az utána lévő mizéria tetszetős volt, volt egy-egy ugyan gyengébb, de legalább fordulat! Aztán jött a végjáték, ahol lényegében kaptunk egy-két teljesen Irreleváns karaktert akiknek konkrétan egy jeleneten kívül semmi lényegük sem volt, illetve kaptunk egy úgymond régi ismerőst, aki természetesen ellenségesen néz Nanana-ra, így vele meg is kaptuk az Anime fő gonoszát. A lezáráson sem fog meglepődni senki, sajnos nagyon sok szerintem felesleges képességet belekevertek a Nanana kollekcióval, például a fő gonoszunk az utolsó részekbe már már Katherine Pryde-nak érezte magát - Gyengébbek kedvéért X-Men széria: Shadowcat -, ezzel egy teljesen felesleges pluszt adva az animének, és akkor még a többi teljesen felesleges és túlságosan Overpower képességet meg sem említem.


Karaktereket tekintve sem hozott túl sokat az anime, lényegében Juugo is átlagos volt, és majdhogy nem a többiek is, talán Tensai emelkedett kis de ő is csak kissé a zsenialitásával, esetleg még fő gonoszunk a titokzatos múltjával, de édeskevés, hiszen Nanana a főszereplőnk meg konkrétan nulla volt. Egy észrevételt viszont hozzáfűznék Nanana-hoz, mivel erősen Neet csaj volt nem egyszer láthattuk játék közben, amikor is visszaköszöntek korunk konzolos játékai, de például én az utolsó 4 részben nem egyszer véltem felfedezni a Final Fantasy MMO-t, vagy a Monster Hunter Online-t. Zenék az animéhez méltóan csak közepesek lettek, vagy még azok sem. Az animáció szép volt, bár néha lehetett érezni szerintem a spórolást, de annyi gond legyen. Összességében nagyon nem ajánlom, ha bejön ez a gyenge kalandos stílus talán, de egyáltalán nem kiemelkedő, és még a közepesnél is gyengébbnek nevezném, egyszer végig lehetett azért nézni, de ha esetleg jönne egy második évada nem valószínű hogy fogom nézni, legalább is ebben a formában biztos hogy nem. Pontozással Négy és Öt között vacilláltam, de a vége meggyőzött hogy lefele kell hogy kerekítsek sajnos, így részemről egy 4/10-et adok. Ha minden jól megy, akkor holnap jövök az Isshuukan Friends-el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése