2014. június 8., vasárnap

Sakasama no Patema / Patema Inverted

Szóval ez egy olyan film volt amit régen kinéztem magamnak már az első trailerek alapján is biztos volt hogy ha kint lesz a BD és lesz rá felirat megfogom nézni. Ez az idő most jött el, a felirata körülbelül egy vagy két hete van kint, de mivel a Hanasaku Iroha-ra többet vártam már, így azt prioritásba tettem és azt néztem előtt. A Filmet valahol a kaland és a seinen-közé lőném be, és volt benne egy poszt-apokaliptikus Dystópia egy kis sci-fi-vel, de ezt majd később a történetben kifejtem. Kapásból bezavarhatja az embert, - ahogyan velem is megtette - a specialja ami Négyszer Hat perces és lényegében azt hittem hogy csak a mozi előtti dolgokat volt hivatott bemutatni! Hát nem, oly annyira nem hogy a 2012-es Beginning of the Day Special részek megegyeztek szinte egy az egyben a mozifilm első huszonnégy percével. - Talán nagyon minimális eltérések voltak, meg újra lett rajzolva, de ennyi. - Itt az elején kissé csalódott voltam mert vártam volna hogy valamiben eltérjen, így lényegében egymás után kétszer néztem meg az elejét, igaz más grafikai felbontásban. Ennek ellenére én ajánlom ezt a mozit mindenkinek, kicsit sci-fi hangulata volt az elején de aztán hamar egy fordulatot vett maga a történet. Bár minden esetre az igazsághoz az is maximálisan hozzátartozik hogy a cselekménye nem volt valami komplikált. Lényegében egy elég lassúcska történet volt mind végig, viszont élvezhető, fő gonosszal, rengeteg érdekességgel, egy elég kifordított jövőnézettel, és még azt is elehetne mondani hogy egy kisebb romantikus szállal, bár ez utóbbiból csak jeleket kaptunk, de azt nem egyszer!


Szóval megpróbálom leírni az anime történetének elejét nagyjából, igaz ezzel le fogom spoilerezni mind a négy rész special-t. Az elején egy ismeretlen helyen járunk, ami körülbelül úgy néz ki mint egy teljesen rozsdás és hatalmas csatorna, ahol először fő hősünkkel találkozunk, aki éppen olyan helyen jár ahol nem lenne szabad. Ezután indul visszafelé ahol találkozik a társaival, ergo egy közösséggel, később aztán elég nagy leszidást kap azért mert tiltott helyen járt ok nélkül. Patemát egyik barátja Porta próbálja ijesztgetni azzal hogy ha odamegy megtámadják a "denevéremberek", de természetesen ez csak kitaláció. Volt szó egy bizonyos Lagos-ról is aki Patema-val jó kapcsolatban volt régen, viszont eltűnt, de később nagyobb szerepet fog kapni, nem mással mint Age apjával. Age és Patema találkozása sem volt mindennapi, míg Patema megint tiltott helyen járkált és közben megtámadták leesett egy aknába, közben Age csak ült a "másik oldalon" és arra lesz figyelmes hogy egy táska el kezd fel esni az égbe, később megjelenik Patema és ő is majdnem fel esik, de Age elkapja. Age miközben próbálja menteni Patema-t arra is rájön hogy vele képes repülni. Később aztán kiderül hogy voltak bizonyos emberek akiket "elnyelt az ég" és volt régen egy globális méretű gravitációs kísérlet ami katasztrófába fulladt. Szóval az alapja ennyi lenne, egy nem zseniális de jó ötlet és egy világ ami ezt mind lehetővé is tette. Be kell valljam akár hogy nem egy bonyolult és zseniális dobás, hanem egyszerű azt kell hogy mondjam hogy pont ezért egyedi kissé. Lényegében volt Patema számára - először csak számára - egy fordított világ, ahol szó szerint fordított a gravitációja, a fel helyett le van a le helyett pedig fel. - Egyébként a repülés innen nézve elég jó ötlet volt az animében, mivel a két tömeg kie ellensúlyozta egymást így képesek voltak szállni. -  Amúgy elég sokan mondták hogy Studio Ghibili szinten volt ez az alkotás, megmondom az őszintét, engem nem mindegyik Ghibili film nyűgözött le, de azért a Studio Ghibili általában egyedi és jó mozifilmeket csinál. Ha innen nézünk közéjük tartozhatna, bár minden esetre sokkal lassabb volt mint pár Ghibili alkotás! De ha már felmerült a Ghibili az biztos hogy a Patema Szimbolikában megközelítette egy Ghibili film minőségét.

Hogy miért is mondom ezt? Először is példának mondanék két címet: Sen to Chihiro no Kamikakushi és a Howl no Ugoku Shiro. (Magyar címükön a Chihiro szellemországban és A Vándorló palota!)  Lényegében mint a kettőben ott volt a szimbolika, szerintem sokan észre is vették, a Chihiróban ott voltak a lányok akik akaratuk ellenére álltak takarítónak, ami kissé az emberkereskedelemre és talán még a prostitúcióra is lehet egy fajta szimbolika, a Howl-ban pedig a fiatal lányra akiből öreg néni lett, mert a háború miatt nagyon gyorsan fel kellett nőnie. Szóval én észere véltem venni egy hasonló szimbolikát ebben a filmben is, - igaz a végén ha nem is alapjaiban de kissé elveszti ezt a szimbólumot - szóval a föld alatti és a föld feletti emberek olyanok voltak mint a gazdagok és a szegények, a lentiek csak kerestek hogy túléljenek, míg fent vasszigor volt, fegyelem és szigorú törvények. Ebben az anime még jobban rátett, hogy aki ki akart törni lentről annak mindig rossz vége lett. Ha esetleg ti más szimbolikát is észrevettetek a Patema kapcsán nyugodtan írjátok meg le, mert kíváncsi vagyok, hátha más más dolgot is észrevett szimbólumként. A Történetre visszatérve nem volt túl sok történés, mint mondtam inkább lassú volt az egész, izgalmasnak is csak helyenként volt, de mind e mellé legalább baromi érdekes volt, főleg Age apjának a naplója, ahol Lagos-sal közös kalandjukról mesélt! Természetesen volt egy fő gonoszunk is, ő volt a legnagyobb hatalom a fentieknél, nem mondom el hogy ki volt ő, mivel nem akarom le spoilerezni. A vége kissé ütött, a hangulat megmaradt a lassú, viszont talán az egyetlen komolyabb akció jelenet után jött az anime végjátéka ami lehet meglepett pár ember engem is. Főleg az a levél, ami lényegében először fogalmam sem volt hogy mit akartak jelenteni a kriksz krakszok, de az AnimeSekaiTeam a felirat mellé hál istennek csatolt egy .txt fálj-t ami leírja magyarul a levél tartalmát, és lényegében a story lukasan maradó része is onnan derült ki. Karakterek tájékán nem sokat hozott az anime, Négy olyan karakterünk volt aki sokat szerepelt, Patema, Age, Porta és a fő gonosz Izamura. Közülük természetesen a két főszereplőt Patema-t és Age-t lehetne kiemelni, romantikus száluk ugyan volt de csak jelzés értékű, semmi komoly nem lett belőle, ezzel talán megadva a lehetőséget egy esetleges folytatásra, akár OVA formájában. Bár a levélben olvasottak után mivel a szálak nagy része le van zárva ennek elég kevés az esélye.


Aztán volt egy Porta-nk aki oda volt Patema-ért, bár kissé tsundere stílusa volt a srácnak, viszont annál a talán egyetlen akció jelenetnél az övé volt a döntő mozzanat, szóval nagyon is lényeges karakter volt. Aztán ott volt a hatalom mániás Izamura, aki volt az egész anime probléma forrása, bár azt megtudtuk hogy mit miért tett, azt viszont nem hogy mi célból, mi okból. Grafikailag nem volt kiemelkedő, de csúnya sem, gondolom azért beleszólt a pénz hogy mennyi volt animációkra, néha egy egy jelenetben például voltak gyönyörű hátterek, de volt hogy a kicsit már messzebb lévő arcok is mosódtak el. Egy dologba viszont grafikailag zseniális volt szerintem, az pedig az volt ahogy néha a szemszögeket váltakoztatta, egyszer például Age szemszögéből láttuk a dolgokat másszor meg Patema-éból. Összességében én ajánlom ezt a mozifilmet, főleg aki szereti a kissé elvont sci-fi-ket vagy egy disztópiát. Tőlem simán megy rá a 8/10, nekem bejött, aztán majd kíváncsi leszek hogy kap-e a romantikus szál lezáró OVA-t vagy sem. Mindenesetre bátran ajánlom mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése