2014. május 23., péntek

Space Pirate Captain Harlock, avagy a valaha készült grafikailag legszebb anime!


Azt hiszem 2012 vége volt mikor ennek a mozifilmnek az első trailerei kijöttek, és már elsőre is egy baromi hangulatos, nem mellesleg nagyon látványos mozifilm érzését sugallta. Most jött el az idő hogy megnézzem, 3 hónapja van kint a BD és nem rég Riczéknek hála kijött hozzá a magyar felirat is! Be vallom nem ismerem a Space Pirate Captain Harlock "univerzumát", pedig bő a keret de egyik animéjére sincs felirat végig. Pedig például a Galaxy Express 999, a Cosmo Warrior, a Gun Frontier, vagy a Queen Emeraldas is érdekelne engem. Sőt lényegében az egész univerzum, érdekelne főleg ezek után hogy láttam a filmet, remélem egyszer lesz az összeshez magyar felirat! Ez a film az eredeti 78-79-es 42 részt és egy rakat OVA-t és Spinn-Off-ot megélt Uchuu Kaizoku Captain Harlock-nak a Remake filmje teljesen CGI grafikával. Igen CGI! DE mielőtt már fújogattok hogy CGI biztos hogy ronda, de ez azon kivételek egyike ami nem, sőt az anime maga gyönyörű mindenben, lejjebb a grafikának még külön bekezdést is írok! Maga az űr kalóz elgondolás már nekem tetszett, elég kevés ilyen anime van, ha ezt az univerzumot nem számítom, akkor nem lehetetlen hogy csak a Moretsu Pirates az egyetlen rajta kívül, de az elégé más stílus! A történetünk egy Yama nevű sráccal kezdődik aki látszólag csak egy kalandvágyó fiatal, és pár másik emberrel együtt látja hogy egy nagy csatahajó, az Arcadia érkezik a bolygóra, így úgymond szerencsét próbálnak. Ám pár srácnak elég szerencsétlen végük lett, mert hogy elég kegyetlen kiválasztás után csak Yamát az egyik főszereplőnk marad meg. Hajóra kerülése után tudjuk meg hogy tényleg csak egy látszat volt a kalandvágyó fiatal stílus, mert hogy Yama egy Harlock számára ellenséges kém, aki az ő tervét volt hivatott megakadályozni. 




Viszont nagy huzavona után aztán ott marad a hajón, és még bíznak is benne. Sajnos bővebben nem tudom leírni, mivel minden más spoiler lenne, egyébként a legnagyobb bajom ez volt a filmmel egyszerűen nem bírta vezetni a történetet, komolyan mondom mintha a jeleneteket rosszul vágták volna össze, mert kétlem hogy direkt volt ilyen darabos az egész storyline. Bővebben elmondva valahogy úgy nézett ki hogy az első Negyven perc alatt megtudtuk a történet 1/5-ét, majd úgy a Hetvenedik percnél meg hozzádobták körülbelül az egész főszálat, ami maximum öt percben lett elmagyarázva, na meg a legvégén a levezetésként egy-egy kisebb fordulat. Az a baj hogy valahogy úgy lett volna a tökéletes hogy szépen morzsákban elszórják az információkat az elején majd a közepe fele jöhetnek a kisebb nagyobb fordulatok! Nekem nem egyszer volt olyan érzésem hogy a karakterek nem tudják néha hogy mit is akarnak pontosan, számomra a legnagyobb ilyen negatívum Yama volt, komolyan nem tudtam néha eldönteni hogy most ő mit is csinál és kinek az oldalán áll, mondjuk ha ez volt a cél akkor le a kalappal de nagyon kétlem. Harlock is egy ilyen karakter volt, de ő neki kellett is ez, mivel az egész karaktert egy misztikum övezte még azon túl is hogy kapott múltképet. Egyébként egy zseniális karakternek tartom Harlock-ot, egy nagyon visszafogott anti-hős stílusú karakter aki a "rossz" oldalon áll, pedig leginkább saját magát büntette. Egyébként volt mélyebb mondanivalója is a filmnek, ki látta ki nem, mindenki maga döntse el, és nem spoilerezek, de még ha ez a mondani való sablonos is, a bemutatás módja nem az, nekem a hangulatán átjött Harlock bánata! Bár tervébe tudnék még belemenni, jó elgondolás és egész meglepő fordulat volt miatta a virágos dolog, de maga a terv túl vakmerő volt, még ha valószínűleg igaz is. Karakterek terén voltak jók, voltak nagyon jók, és voltak akiket egyszerűen csak azért csináltak hogy legyen kit utálni.
Azt mondjátok hogy a Hobbit-ban vannak szép fantasy városok? Én meg azt hogy Bitch Please!

DE! Egy remake-hez mérten bennem pár kérdés felmerült, hol maradtak a fontosabb karakterek? MAL-on az eredeti Uchuu Kaizoku Captain Harlock alatt ott van egy Emeraldas és egy Daiba nevű fő karakter, akik ebből a filmből kimaradtak. Nem igazán tudom mi lett volna a szerepük mert még egyszer mondom sajnos nem láttam az eredetit, de ha már remake miért kell kihagyni őket? Igaz, voltak helyettük Yama és Ezreal, akarom mondani Yama és Ezra akik viszont a MAL szerint NEM szerepeltek az eredeti szériába, tehát volt egy úgymond talán filler szálunk is ami nem lett rossz, csak a karakterek nem lettek igazán kitalálva, és most hogy így visszagondolok, ki is lógtak egy kicsikét. Az az igazság hogy pont ezen karakterek miatt érzem azt hogy csak Harlock főszála volt remake, és talán pont emiatt is érdekelne annyira az eredeti évada és OVA-i! De jöjjön a legnagyobb ászunk, ami miatt valószínűleg a filmet legalább háromszor annyian nézték meg mint amennyi embert érdekelt volna az űr kalózkodás, ez pediglen nem más mint a jó öreg grafika! Szóval grafika huszárok figyelem! Igen a CGI, az a CGI ami miatt azt mondom hogy jelenleg ennél a filmnél NINCS GRAFIKAILAG SZEBB ANIME! Persze ha ilyen lenne minden CGI nem sírnánk annyian hogy már rossz ha a sorozatban egy-egy CGI elem van, itt pedig az egész az volt még is gyönyörű lett. Hogy hogy lehet ez? Egyszerű, a költségvetés, igen, ennek az anime mozifilmnek valami eszméletlen magas költségvetése volt, nem kevesebb mint 30.000.000 Dollár, Harminc Millió! Átszámolva majdnem 7 Milliárd magyar forint, ami grafikai munkára baromi sok. Bár ami azt illeti kicsit vicces, mert hogy egy 150-200 milliós amerikai élőszereplős filmnél is sokkal gyönyörűbb effektek voltak benne, ezt nézve pedig le a kalappal a stúdió előtt! Az hogy CGI meglátszott de nem hátrányára, viszont arcokon azért látszott hogy nem élőszereplős pedig lehetne, bár az egyik animéket nem kedvelő barátommal megnézettem a legutolsó trailerét, és csak annyit mondott rá: "Uhh tök faszán néz ki és hangulatos, nem megyünk el megnézni a moziba?" és félóráig ledöbbenten nézett mikor megmondom neki hogy ez nem élőszereplős, nem akarta elhinni.


Karaktereket nézve is a grafika nagy átalakuláson ment át, Harlock-ot csak modernizálták, viszont a többieket egytől egyig átszabták! A másik amit kiemelnék a ruhát páncélok voltak, kajak éreztem hogy az egy igazi páncél hogy nem csak úgy oda van rajzolva, komolyan ha Japán cucc kaphatná az Oscart, akkor legszebb animáció díját szerintem nagyon simán nyerné, vagy nyerte volna, Frozen ide vagy oda. Harcok terén is nagyon ott volt, nem csak az űrbéli lézercsaták voltak látványosak hanem azok is amit sima emberek vívtak. De eleget áradoztam a grafikáról, nem vagyok grafika b*zi, de erre nem lehet mást mondani csak grafikailag mindenben gyönyörű! OST-k terén is ott volt, bár nem váltotta meg a világot de tetszettek. Összességében egy érdekes Remake mozi volt, kissé gyér történetvezetéssel, egy-egy remek és egy epic karakterrel, egy egész jónak mondható Storyline-al. Ha másért nem is a grafikáért megéri megnézni, és olyan pontot fogok erre adni amit még soha nem adtam, mivel voltak hibái, és messze van a 8 ponttól, és mivel viszont felhívta magára a figyelmemet, sőt az egész univerzumra ezért nincs szívem az átlag pontozás alatt adni, így én azt mondom hogy NEM PONTOZOM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése