2014. május 26., hétfő

Mujin Wakusei Survive/Uninhabited Planet Survive

Eddig műfaj és téma szerintem nem keresgettem még itt AnimeAddicts-on, de megérte, mert megtaláltam ezt az animét és nekem nagyon bejött ez a túlélő story a gyerekekkel! Ez a vélemény egy újra írt véleményem lesz! Az eredetit tavaly Júniusban írtam csak AA-ra, de most kibővítem, kissé átfogalmazom, átírom és kirakom ide is. Egy hete hasonlóan tettem a Juuni Kokuki-val, de ellentétben ez nem volt zseniális, csak egyszerűen feelgood anime az egész! Bevallom talán azért is írom hogy megismerjék többen ezt az animét, kevesen látták, kevesen ismerik pedig kevés olyan realisztikus túlélő anime van mint ez, még ha itt nem robbantgatnak, nem lövöldöznek, nem olvasnak jövőnaplót sem, sőt még száz éves altatást sem alkalmaznak, (<- Ezek csak célzások voltak, aki tudja miről beszélek érti) és annak ellenére realisztikus hogy kitalált a környezet és a jövőkép is! De vágjunk bele. Történetünk a jövőben játszódik a 22. században, a föld rég nem olyan amilyen eredeti állapotában volt, így lakhatatlan. Főszereplőink egy kolónia nevű helyen vannak, első és a második részben lényegében egy kiinduló személyiséget kapunk mindenkiből aki fontos lesz az animében, arról hogy pontosan ki is az elkényeztetett gazdag ficsúr, és hogy ki az aki nem vág fel semmire pedig lenne mire, szóval értitek, ez a két rész a kolónián való személyiségüket volt hivatott megmutatni. A bonyodalom ott kezdődik hogy az egyik osztálykirándulás során - ami egy űrbéli "hajókázás" volt lényegében - egy fekete lyuk/elektromágneses vihar miatt menekülnie kell a hajón lévő embereknek, és mindenki beosztott csoportonként egy adott mentőkabinba ment így megkezdték az űrhajó evakuálását!




Főhőseink csoportjának a hajójával gondok vannak, így ők egyenesen belerepülnek a fekete lyukba (vagy elektromágneses viharba..), innentől kezdve ők egy másik helyen landolnak az űrben, nem tudják hol vannak nincs kapcsolatuk nincs élelmük, nincs vizük, nincs pilótájuk. Egy bolygó van a közelben ott hajtanak végre egy kényszerlesszállást, amit a mentőhajó keményen megérez, szinte totálkárosra tört. Az alap ennyi lenne, izgalmas szerintem, és igen nagyon hasonlít a Lost című Amerikai sikersorozathoz. Én nem beszélnék arról hogy lemásolták volna a Lost-ot, mivel ez a sorozat több mint egy évvel a Lost indulása előtt ért kezdődött, és a Lost indulása előtt fél évvel fejeződött be! Őszintén szólva az első három rész ugyan nem nyűgözött le, kicsit unalmas volt és húzták a karakter bemutatásokat, sokkal gyorsabban is meglehetett volna oldani. Már azon gondolkodtam itt hogy hagyom a fenébe. De hál istennek nem tettem és hamar kikerültek arról a kolóniáról, és innentől a részek kezdtek egyre jobban és jobban beindulni. Aztán az első három lassú rész után a 15.részig tartott körülbelül az anime második szakasza, szétváltak kalandoztak, élelmet kerestek és felfedezték azt a szigetet ahol landoltak. Persze sokáig nem tudták húzni simán a túlélő dolgot, vinniük kellett bele valamit, kb ez volt az anime második szakasza, úgy a 15 és a 25.rész között valahol ahol jött Alduram Gyet, aki szerintem jót tett a sorozatnak, vitt az egészbe egy kis misztikumot/fantasyt. Ezek a részek is nagyon jók voltak, fent tudták tartani az első 15 rész túlélő hangulatát ezzel a plusszal is. A harmadik szakasz aztán kissé visszaesés volt számomra, nem igazán kellett ide az a három jómadár, ártott a hangulatnak, egy-két dologról nagyon elfeledkezett és sokáig is tartott ez a szakasz. Itt gondolok arra hogy később nem is volt szinte szó a nehéz élelem szerzésről vagy egyéb dolgokról amik addig elég nagy priorottást élveztek.



Az hogy mennyire sokszínű volt az anime jelzi hogy még olyan hybridnek tűnő új állatfajokat vonultattak fel benne, akik nehezítették főszereplőink dolgát. De jött a végjáték, utolsó 17 rész. Jól indult tetszett a dolog, vittek bele már indulás előtt egy kis drámát, hangulat is visszatért, Luna külön része jött be innen talán a legjobban. Hát a folytatással volt bajom, úgy 40 és 48 között. Mert hogy bele vittek 2 csúnya és teljesen felesleges klisét és körülbelül sajnos itt volt végleg véget ért a túlélő hangulatnak amit imádtam. Az utolsó Négy részre hárult a lezárás feladata. Egész pofásan megoldották, bár lehetett volna bele vinni drámát vagy akármit, de őszintén, ez eddig sem az a típusú anime volt, egyszerűen lassúsága ellenére is nagyon feelgood volt az egész! Azt azért leszögezném hogy ez egy korhatár nélküli anime, néha meglátszik benne hogy kissé gyerekes, pont ezért simán ajánlom bármely korosztálynak. - Már aki nincs leragadva a shounen mizériánál, és vevő egy kis újdonságra - Karakterek egész jók voltak, de azt tartom igazán zseniálisnak, hogy elérték azt hogy a karakterek ne magukban legyenek egyenként (itt gondolok arra hogy egybe, de még is külön utakon, példának okáért ott a Lost), hanem ők egymást egészítették ki, és a társaik jellemfejlődését segítették elő, és ha belegondoltok hogy ők gyerekek voltak sokkal jobban állt mint a Lost sítlusa! Volt 1 zsenink Shingo, 1 nagyszájú ficsúrunk Howard, 2 vezéregyéniség Luna és Menori, 2 hallgatag de hasznos ember Bell és Kaoru, egy hallgatag de ötletes kis csaj Sharla, na meg a robotmacska Chako. MAL-on gyerekeknek szánt animének van besorolva, - ettől persze én még egyszer hangsúlyozom, bátran ajánlom bárkinek - tény volt benne egy-két tanulság, még ha sablonosak is.



De ami meglepett azt hogy pont mivel gyerekeknek szánt anime, nem vártam el benne jellemfejlődést, pedig volt! Igen, azért nem voltak egy Nakajima Youko-k, de érezhető volt a dolog, legjobban talán Howard-nál lehetett érezni, a végére már nem az az önző nagyképű ember volt. Meg úgy alapjában mivel gyerekek voltak mindegyiküknek úgymond felkellet kötnie a gatyát, mert nem egy nehéz feladathoz nőttek fel. Az Opening és az  Ending is tetszett és a grafika is ahhoz képest hogy 2003-2004-es egész szép volt (főleg mert találtam 768P-t) (életbe nem láttam még egyébként 768-p-s videót xd). Szóval bejött az egész, az első részek után egy pillanatra sem volt unalmas, ez az anime mindig tudott újat húzni, mindig volt valami, mindig szerethető volt a kisebb hibái ellenére. Judgement: 8/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése