2014. január 14., kedd

Kiba


Sziasztok, először is bocsánatot kell kérjek mert eléggé elcsúsztam ennek az animének a nézésével, pedig megígértem hogy mi hamarabb befejezem. Hát ez nem igazán jött össze, és ha már így elkezdtem legelején egy kis helyzetjelentés, sok dolgom volt ezért maradtam el, tegnap értem be magamat, és másfél nap alatt az utolsó 15 részt meg is néztem. Közben próbáltam amikor ment, Game of Thrones-t és Lost-ot nézni, illetve a következő befejezett animém (nagy valószínűleg) a DevilMan Lady lesz úgy 3, maximum négy nap múlva, bár nem igazán merek már előre ígérgetni. De térjünk át a lényegre, ami ma a Kiba, egy 51részes Shounen Fight volt. Mivel kezdjem? Jó volt? Nem volt jó? Igazából egyiket sem mondanám, inkább mondjuk úgy hogy voltak egész kiemelkedő dolgok benne, de úgy egészében klisé klisé hátán. Sajnos ez a helyzet, már az első rész végén jött az első nagyobb klisé, ez a paralell World volt, ami szerintem már igen csak sablonná érte ki magát, és ezt kell mondanom sajnos abban a tudatban is hogy ez az anime 2006-2007-ben futott. Ez még csak a kezdet volt, lejjebb kifejtem bővebben, voltak sablonok klisék benne dögivel, körülbelül olyan része nem volt az animének amibe egy cseppnyi eredetiség lett volna sajnos. Az anime igazából egy főszálra és közben több hosszabb-rövidebb mellékszálra volt osztva. Ami nem lett volna gond ha nem ilyen bénán oldják meg. Az is más kérdés hogy a mellékszálában jobban tudtak, vagy jobban próbáltak egyedit alkotni mint magában a főszálban, de mellékszálakban sem mindig sikerült.



Ami nagyon zavaró volt hogy a rövidebb szálak végén nem volt normális lezárás, egyszerűen jött bumm legyőzve, jobb esetben teleportálnak, rosszabb esetbe véget ért a rész, a másik részben meg megint Tempurában vagyunk megy a punyadás és jön egy újabb random dolog. Ez engem mérhetetlenül tudott zavarni, levezető részek nagyon elkellettek volt az animében, vagy ha a levezető részt nem bírták meg csinálni, legalább valami átvezető félperces jelenetet csinálhattak volna, ez szerintem nem olyan nagyon nagy kérés. Egy dolog viszont rohadt jó volt benne, majdhogynem zseniális, ez pedig a fantasy világunk országainak változatossága volt. Ha nagyon kötekedni akarnék azt mondanám hogy az ötlet az One Piece koppintás, de nem akarok kötekedni.(Azért megjegyzem xD) Magának a világnak volt egy különlegessége, ha már fantasy, itt gondolok a shard Casterekre, a szellemekre, vagy az egyéb világbéli "mitológiákra" amiből még a főszálra is jutott bőven. De nekem legjobban az tetszett hogy mennyire különböztek az országok. Egyikben szörnyemberek laknak, másikban kitaszítottak, harmadikban van egy olyan törvény ami épp ésszel felfoghatatlan, még is mindenki követi, negyedikben aránylag béke van, és így tovább. Harmincadik rész körül kezdett a főszál igazán beindulni és kibontakozni igazán, bár még itt is sok kérdés volt a történettel kapcsolatban. Ezen részek körül volt a Neotopiai Just (Harci Torna), ami személy szerint nekem nem tetszett, nagyon nem, mivel semmi értelme nem volt.


Hogy felhozzak még egy sablont: Hugh, aki a főgonosz volt, és az az igazi sablonos főgonosz, darkos nyugodt stílus, majd ezen részek után lett egy sablonból a másik, mert őrült gonosz stílusba váltott. Ennek az értelmét ne kérdezzétek. Igaz történt valami, de nem logikus az ilyen irányi személyiség"deformálódás".(Mivel ez nem fejlődés.) Aztán az utolsó 12 rész (40-51) igazán felemás lett. Maga a Negyvenedik részben jön egy csavar, ami szintén sablonos lesz... a változatosság kedvéért, bevettek egy olyan shounen klisét hogy a fülem ketté állt, pedig jól is megcsinálhatták volna. De ezután a 40-45.részek nagyon jók voltak, komolyan. Az anime főszálának 75%-a itt jött, itt tudtuk meg. Nagyon sok kérdést megmagyaráztak, és azt kell mondjam az anime csúcspontja volt ezen hat rész. De jött az utolsó hat rész is..(46-51) ami szöges ellentéte volt a 40-45 részeknek. Mert akárhogy próbálták lezárni a történetet úgy hogy valami értelme is legyen nem sikerült. Rakat össze visszaság volt, felbukkan ez, majd az, majd még egy gonosz, majd egy régi gonosz, átalakul harcolnak és vége lezárás. Hajamat téptem hogy hogy lehet ilyen bugyután megoldani, majdnem visszahozta magát az anime a rengeteg magyarázattal, erre fel hat olyan rész az utolsó hat rész hogy komolyan iszonyat gyér lett sajnos. Ennek ellenére a legvégén volt egy jó ötlet, amit valahogy úgy tudnák leírni hogy: "Aki teremtett el is pusztíthat!". Sajnos spoiler mentesen nem biztos hogy átjön, de ez egy nem rossz ötlet volt a végén, vagy lett volna, mert ebből sem sokat profitált a történet része.


Karaktereknél voltak egy páran, próbálok róluk is írni. Zed, az anime főszereplője, ki nem találnátok, a személyisége a szokásos badass shounen sablon lett.. tehát nem hazudtolta meg magát az anime. Noa Zed barátja az első világból, ő neki a személyiségfejlődése ritka szar lett, a visszahúzódó csendes jófiúból lett az elfogadó tökéletes katona, aki befogad egy olyan törvényt aminek semmi értelme, majd a legvégén átáll a sötét oldalra? Ennek szerintem full semmi értelme, főleg úgy hogy logikátlan is volt. (Apropó egy kis érdekesség. Olyan törvény aminek nincs semmi értelme, ezt mondtam még amikor nem gondoltam bele. Viszont egy másik világban voltak, ahol más a gondolkodás mód, és így nem is olyan értelmetlen törtvény. Bár az tény hogy furcsa, de ezzel is talán próbálták a világot egyedivé tenni.) Nem igazán tudnák más karaktert jellemezni, mivel még aki főszereplő (féleség) volt sem igazán ismertük meg annyira hogy bármi mélyet tudjak róla írni. Volt Roia még esetleg, de ő is inkább olyan support (támogató) karakter volt az animében. Jiko-t és Miki-t nagyon bemutatták az elején mint főszereplőket, pedig alig szerepeltek később. Ezen kívül volt még vagy NYOLC TUCAT karakter akik keveset szerepeltek. Opening-Ending Párosok jók voltak, amit nem értettem hogy a második páros miért pont a 27. résztől jött.. ha 51 részes az anime felfele kerekítve is 26tól kellett volna. Amit imádtam a zenékben hogy volt 2-3 olyan OST ami nagyon ütött, pedig alapból olyan alternatív stílusvolt, még is nagyon tetszett. Grafikailag a legjobb dolog amit eltudok mondani hogy a karakter desing egész szép volt, de a többi, nem igazán. Hátterek monotonok voltak, a Spirit-ek irtó gagyin néztek ki, harcokon néhol meglátszott hogy spóroltak, és akkor még nem is beszélve a grafikai failokról.(Volt egy olyan hogy az ember haja vége kezdett el vérezni.) Összességében sokkal többet kilehetett volna hozni ebből a fantasy világos shounenből, részemről egy 5/10-et adok.

Pro: 
- Egy-egy egész jó ötlet
- Aránylag egész jó világ

Kontra: 
- Rengeteg sablon (történet, szereplők, stb..)
- Kiszámítható dolgok
- Gyenge történetvezetés
- Rengeteg kisebb de annál idegesítőbb dolog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése