2014. január 31., péntek

Terra e... (2007) / Towards the Terra


Az animét végignézve és átgondolva az első pár gondolatom az volt hogy "te jóságos ég", most viszont azt mondom hogy az egyik szemem sír a másik pedig nevet, hihetetlen jó anime volt, illetve lett volna ha nem rontják el, illetve bővebben kifejtik. Félreértés ne essék rengeteg minden történt így is 24 részben viszont még mennyi minden plusz is benne lehetett volna, innen nézve nem csodálom hogy a régi mozifilmjét, ami elméletileg kevesebb mint két órás és ugyan ezt a storyt dolgozza fel, eléggé lepontozták.  Valljuk be ez nem meglepő ennyi eseményt szinte lehetetlen másfél órába beletenni. Tény hogy remek anime volt, de sajnos vagy nem sajnos ebből jóval több is lehetett volna, ha nincsenek benne kisebb zavaró hibák, és nincs a vége akkor ez egy zseniális anime lett volna. Kezdeném azzal hogy az elején a MU-k történetében tekinthettünk be, és első blikkre is kicsit olyan sci-fi beli X-Men es történet lett, szinte minden egyezett, mutánsok, szuper erő kitaszítottak, a túlélésért küzdenek. Ráadásul sajnos a MU-k nem voltak teljesen kidolgozottak, de ezt majd lejjebb. A story első öt része az egyik főszereplőnkre Jomy-ra ment el, hogy belekostólt a MU élebe, illetve kitaszított lett. Azt is megjegyezném hogy elég nagy hangsúly volt az elején a kitaszított-okon. Első öt részben egy igazi rinyagép volt egyébként. Aztán hogy beindult a Story a 6-9.rész között csak egyszer jelent meg Jomy, itt már régi barátaival és egy új szereplővel találkoztunk, és az egész anime itt kezdett beindulni.
Seki Rei Shiroe és Keith Anyan szála ott az elején remek volt komolyan. Nagyon respect, és a legnagyobb vicc az egészben hogy ami Anyannak több mint 15 évbe telt Shiroe-nek kábé 15 percbe. Drámai lezárást kapott ez a szál. Pont azért mert minél jobban ismertük meg Shiroe-t és Anyan-t annál szimpatikusabbak lettek. Shiroe-t utánna nem követtük de Anyan-t igen és elkezdett fejlődni a személyisége. Apropó, személyiségek nagyon szépek voltak az anime során. Nem mondom hogy zseniálisan felállított megírt karakterek voltak, de mindenképp érdekes volt hogy az emberek és a MU-k is évről évre változtak egy kicsit. Aztán mikor visszatértünk újra Jomy-ékhoz és a Mu-khoz, már eltelt több mint 10 év. Az egyik gondom egyébként ez volt, a MU-k máshogy fejlődnek, de nagyon Unbalanced, van aki 15-20 év alatt alig változott (Jomy), és van aki 1-2 év alatt kábé felnőtt (Nazca-i gyerekek). Nazca-s szál volt egyébként a legjobb, spoiler mentesen élve csak annyit mondanák hogy ebben a szálban volt a legtöbb dráma, és e szál után kezdett a főszál nagyon beindulni, illetve e szál után lett kőkeményen elhatározott Solider SHIN. Az anime utolsó negyedében jöttek zseniális dolgok is, illetve eléggé fail szagú dolgok is. Vegyük narancshajú kislány és Jomy apja beszélgetését: "A nyulak és a Farkasok nem élhetnek együtt." "Akkor az emberek pontosan melyikek is?" Ez a szófordulat tökéletesen jellemezte a két szemben álló oldalt. Az egyik félt hogy kipusztul a másik is félt mivel az "ellenségük" jóval erősebb náluk, és sajnos az ember első ellensége a félélem. Ergo féltek a MUk-tól.



Egyébként kicsit belegondolva még kis rasszista töltetet is véltem ebben az ellentétben felfedezni, addig amíg nem jött a végjáték legalább is. De a végjáték előtt még írnák egy nekem nagyon nem tetsző dolgot. Matsuka és Anyan beszélgetése, "Keith, a MU-k és az emberek nem tudnak együtt élni?" Anyan nemet mondott erre, és még akkor is ha szörnyetegként semmibe is veszi Matsugát, OMFG ő maga rá az élő pénda hogy egy ember és egy MU együtt tud élni. (Már amennyire Keith Ember.) Az anime vége felé érezhető volt hogy ezt sajnos nem tudják jól lezárni, mivel a fordulat és a végjáték is az utolsó két részben volt benne. Megmondom az őszintén a végétől jóval többet vártam volna, sajnos a legegyszerűbb lezárást kapta majdnem, egy ilyen jó story után és ilyen mesteri karakterek után valami komolyabban és mélyebbet vártam volna a végére. Karakterek közül csak Jomy Marquis Shint-t és Keith Anyant írnám külön le. Két hasonló még is nagyon más személy. Még Shin egy ergo vezér egyén volt aki ért mindenki mindent megtett, addig Anyan szintén egy vezér egyén volt viszont ő tőle szerintem inkább féltek mint tisztelték. Nem véletlen a "Halhatatlan Keith" szófordulat. Igazából mind a két kari teljese személyiség változáson ment át, Jomy jó-rossz-jó-jó volt a meta-ja, míg Keith-nek a Jó-rossz-rossz-jó volt. Tudom kicsit értelmetlen így de feleslegesen nem spoilerezek. Opening és Ending párosok nekem nem igazán tetszettek, grafikai téren sem volt egy nagy dobás, viszont bőven nézhető volt. Én a hibái ellenére egy gyengébb 8/10-et ajándékozok, és minden Sci-Fi rajongónak ajánlanám ezt az animét.

Pro: 
- Remek történet
- Remek karakterek
- El lehet rajta gondolkodni
- Jó volt benne a dráma faktor

Kontra: 
- Gyengébb szál lezárások
- Elég béna befejezés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése