2013. november 27., szerda

Higurashi no Naku Koro ni (2évad+3OVA) / Amikor a Kabócák Sírnak


Először is egy kis offal szeretném kezdeni páran kérdezték minek a blog, hisz AA-ra kitudom írni a teljes véleményt felesleges linkelgetni. Erre válaszolnák, egyfelől magam miatt csinálom, másfelől egyszerűbb megírni és nem egy féloldalt elfoglalni AA-n, így aki el akarja olvasni a véleményeimet megteheti, aki meg nem az úgysem kattint a linkre! Nem mellesleg 3 és fél hónap alatt lassan 5000 látogató szerintem egész jó. (Ez utóbbit köszönöm nektek!) Off vége, rátérek a Higurashi no Naku Koro ni-re, bevallom, az első évadot kb a 20.-ik részig egyszer láttam de nagyot csalódtam benne, viszont így végignézve az egészet hatalmas hiba volt, lejjebb kifejtem bővebben hogy miért. Gyengébbek kedvéért mind a két évadot(Higurashi no Naku Koro ni; Higurashi no Naku Koro ni Kai) és mind a három OVA-t(Higurashi no Naku Koro ni Rei; Higurashi no Naku Koro ni Kira; Higurashi no Naku Koro ni Kaku: Outbreak) megnéztem és ezt írom egybe egy hosszú véleményként. (Specialokat nem néztem.) Először is az első évad jól kezdődött az első arcot először is szerettem, csak utána elég WTF van itt érzésem támadt, mintha egy alternatív befejezéses játékot adaptálnának úgy pontosan hogy minden külön szálat megcsinálják. De itt nem ez volt a végére kiderült, ennek ellenére voltak az első évadba zavaró dolgok nem is kevés kapásból az Oyashiro sama átka duma mindig ott volt, kicsit idegesítő volt, hogy az első 20 részben semmit nem tudtunk róla, még is vagy HATszál lement így és minden egyes kétes vagy furcsa dolgot rákennek.



Az elsőn kívül még a Shion megőrülős szál volt a jó, vagyis lett volna ha egybe mutatták volna és nem külön, nem volt így se rossz hogy nekünk kell összerakni a képet, sőt egész jó ötlet volt így csinálni, de akkor a többi szál miért maradt függőben? Nem értem a logikát. Első évadba további zavaró dolgok, például egyes mellék/support karaktereknek a személyisége más volt a szálakban, és ez nagyon furán jött le, egyszer kedves volt az ember másszor meg egy s*ggfej körülbelül, harmadszor meg unott, nem értem a személyiségeket miért kellett úgy átírni hogy semmi értelme nincsen az adott szálban SEM. A kisebb hibák amik nem tetszettek (igen még mindig első évad), volt pár olyan rész hogy (konkrét példa:) Satoko hozzávágja a falhoz Keiichi-t, meg nekirúgja a terem másik végén lévő padhoz, na most Keiichi kétszer akkora mint Satoko, ráadásul lány, kicsit furcsa volt. Volt még egy kisebb baki, Mion mindig stukkert hordott magánál, mégse használta soha, még amikor életveszélybe volt sem. Azt itt megmondanám hogy ez az anime szerintem nem volt horror, szerény véleményem szerint ez egy misztikus-thriller cuccos volt, tény voltak benne véresebb jelenetek, horrorisztikus elemek, de szerintem magában ez ehhez kevés. A másik mielőtt először (2éve) elkezdtem nézni, akkor mondták hogy így úgy epic király gyilkos Yandere Loli(k) lesz(nek) benne, holott, alig volt. Volt kis Yandere mindenkiben de alig mutatták, pedig mindenkinek (főleg Rena-nak) állt nagyon jól a Yandere szerep.


Első évad végén a 20.résznél hagytam abba először, fent említettem nagyon kár volt, mert itt indult be az egész cuccos, és azt kell hogy mondjam hogy az első évad csúcspontja volt a 20-26 részek, sőt az addigi 4/10-et felhúzta 6/10re. Komolyan remek volt végre a sok "Oyashiro-sama átka" dumába jött egy kis story, igaz még itt is volt jó pár függőben lévő szál(sőt magában ez a szál kicsit Sci-Fi-s lett), de itt volt a legnagyobb fordulópontja az animének. A második évad még jobban kezdődött mint az első évad véget ért, majdnem egyből kiderült hogy ki is a főszereplő(lejjebb), és az egész hogy miért is volt. Apropó miértek, a végére is maradt sok szál függőben, és őszintén az animével ez volt a legnagyobb bajom így végignézve. Mert végül is azért voltak a külön szálak hogy egy egybe történetet kapjunk, ez részben meg is történt, de csak részben, nagyon sok kérdés maradt a végére. Volt egy mondat a második évadba Rikától amitől beindult az agyam egy kicsit, mert egy olyan nevet említett ami nagyon ismerős volt(Bernkastel). Igen és ezen a ponton muszáj volt valamit megtudnom így AA Higurashi Spoiler topicba feltettem egy kérdést a Rika-Bernkastel kapcsolatról, és egy kedves Higurashi fan(Andor-sama) válaszolt is, hosszan és nagyon érdekesen. Kicsit meglepett, hogy meglepett az egész, nem csak Rika-Bern kapcsolatot értettem meg teljesen, hanem azt is hogy ez a Higurashi no Naku Koro ni sokkal de sokkal több volt mint amit az anime felvázolt, gondolom a játékban benne van. Rika külön sorozatot érdemelne, hogy mi lett vele a Higurashi no Naku Koro ni Kai és az Umineko no Naku Koro ni között, hogy akkor pontosan ki is lett ő, vagy egyáltalán ő-e az?


Mivel nem igazán szeretek játszani novelekkel ezt valószínűleg csak akkor tudom meg ha egyszer meganimálják amire szerintem kevés most már az esély. Második évad egybe baromi jó lett, sokkal jobb és kerekebb mint az első, kevesebb hibával. Volt egy komikus oldala is az animénem, ami hál istennek jobb lett mint az Uminekós fárasztó poénok. Kedvencem az egyik Rena "haza akarom vinni" beszólása lett, a Második OVA utolsó részében volt: Keiichi vislijét haza akarom vinni! (xD, ezen azóta rá gondolok röhögök.) OVA-k elmentek, de semmi komoly, első OVA Második-Harmadik-Negyedik része még akár bele is illet volna a második évadba, de a többi nem igazán random gagyi 1-1 részes dolgok lettek. Második OVA jól kezdődött de kb a semmi lett belőle, szokásos OVA fanservice ezerrel a rajongók arcába. A Harmadik OVA ami az idén jött ki a Kaku Outbreak meg szerintem egy egyszerű lehúzás lett semmi több, Higurashi címmel eladtak egy gyenge megmentjük storyt, raktak bele 1-2 véres jelenetet és erről szólt 50 percig, Kaku Outbreaket untam, Rei elment de semmi komoly, a Kira meg gyenge lett. Karaktereknél elég furcsa és egyszerre érdekes dolog állt elő, mert Keiichi-t mutatták be az elején mint "fő" főszereplő, még is az egész anime igazából Rika és Hanyuu körül forgott. Keiichi-vel egy gondom volt, amikor kellene akkor useless amikor meg nem kell akkor nagy badass, amúgy meg horror (mert bárhogy nem tartom annak, MAL-on Horror Genre van..) révén gondolom elsősorban férfi nézőknek készült anime, így valakivel tudtak azonosulni.



Rika körül forgott az egész mint ahogy írtam is, Nálam Ő lett a sorozat MVP-je, méghozzá nagyon magasan, második évadot látva szerintem nem kérdés hogy a legjobb karakter volt az animében, és a legérdekesebb, ő hozott mindent, történetet, csavart. Mion-Shion "páros", azt nem mondom hogy lenyűgöztek, jó karik voltak, yandere hajlam még mindig bejövős nálam de ennyi, volt szerepük ugyan, és volt miattuk egy csomó dolog még is el-el tünedeztek azért. Rena, talán neki állt legjobban a Yandere, már az a kevés amit kapott időben yandereként, kajak Gasai Yuno után nálam a NR.2 Yandere lány lett, félelmetes volt baltával komolyan. Satoko, ő róla is azt mondom mint Mion-Shionról, főszereplő volt, történetek miatta dolgok, még is el-el tűnt. Volt múltja, voltak történt dolgai, volt misztikum a történetében ennek ellenére keveset alkotott. Hanyuu-ról tudtuk meg a legkevesebbet sajnos, ami kár mert ő volt az egyik akivel jött a story, mint feljebb is írtam több ez az anime aminek mutatja magát, és ez bizony Hanyuu miatt van, még ha ki se derül a mit-miért. Opening-Ending párosok végig remekek voltak, főleg az első évad Openingje volt szinte mesteri. Grafikáról sok rosszat nem tudok elmondani, szép volt, jó volt, nem kiemelkedő de bőven nézhető. Pontozás: Az hogy mi miért kap annyit amennyit azt szerintem korrekten leírtam, szóval: Higurashi no Naku Koro ni 6/10; Higurashi no Naku Koro ni Kai 9/10; Higurashi no Naku Koro ni Rei 4/10; Higurashi no Naku Koro ni Kira 2/10 és végül Higurashi no Naku Koro ni Kaku: Outbreak 5/10. Ha minden jól megy a legközelebbi befejezett animém a Hajime no Ippo lesz, és arról mindenképp szeretnék írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése