2013. november 30., szombat

Hajime no Ippo


Elég valószínű hogy ez lesz az utolsó novemberi bejegyzésem, ha csak nem írom Egy és fél óránál tovább mert akkor átcsúszik elsejére. Ez az animét vagy 4-5 éve meg akartam nézni, mindenki dicsérte, MAL-on és AniDB-n is agyon van pontozva, viszont felirat híján nem kezdek bele egy 75 részes animébe. Nem rég készült el a teljes első évad az AnimeSekai fansub team jóvoltából, így meg tudtam nézni én is. Kezdeném az elején ahogy szokás, eleje nekem bejött, jó felvezetés megismerkedés a fontosabb karakterekkel, illetve főszereplő jellemének lefestése, majd bele vitele az adott sportba, ami jelen esetben a Box volt. Ezek nagyon tetszettek változatos volt az anime és tudtam szeretni, egy ideig, de nem sokáig sajnos, mert az anime úgy a 15.rész után rettentően felszínes lett, mikor kellett volna nem mutatott be dolgokat a már-már monoton harcjelenetekre meg elcsesztek több részt is akár. Pedig nem egy szálon indult az egész, volt legalább Három Box-os szál és egy Ippo kapcsolatiról. Mi lett belőle kb? Semmi, Húsz részenként egyszer ha láthattunk egy-egy Miyata-t vagy Mashiba-t, sőt tovább megyek. Még a társaira Aoki-re Takamura-ra és Kimura-ra is nagy ívben szart az anime, az egy dolog hogy sokat szerepeltek de teljesen jelentéktelen dolgokban, az ő száluk szinte alig haladt előre 75 rész alatt, pedig nem is egy meccsük volt. Így utólag ha nem tudom hogy ez MAL top 15. és nem látom a saját szememmel hogy márpedig tényleg az el sem hinném.



 Ippo kapcsolatáról is igen keveset tudtunk, pedig Kumi-chan is egész sokat szerepelt support karakter létére. Idő telése is idegesítő dolog volt, párszor egy-egy edzéssel vettek el részeket, máskor meg egy részen belül hónapokat ugrottunk, annyira unbalanced volt hogy hihetetlen. A box meccsek is ilyenek voltak, húzták a felvezetését, majd hirtelen már elkezdődött a meccs, utána viszont kb 1 menet/1 rész haladással ment a dolog, hihetetlenül idegesítő volt hogy amikor valaki Down-olt és rászámolnak is elmegy két perc amíg hallgatjuk a belső monológját, holott közbe még Hétig sem számolt el. Menetekről meg annyit hogy egy résznek valós időben 7 menetnek kellett volna lennie, ha ezt normál haladással megcsinálják akkor a többi meccsre is jutott volna idő, sőt a többi fent említett dologra is. A box alapból nem a kedvenc sportom, úgy vagyok vele mint a pankrációval, egy buta sport amiben a nézők szórakoztatására verik szét egymást az emberek, csak a pankráció 90% színészkedés, addig itt 99% "verjük egymást szarrá". Azt értem hogy szeret valaki boxolni, de komolyan megéri azért edzeni kő keményen hogy utána szarrá verhess egy ember képét, miközben ő a tiedet? Ráadásul könyörgöm ebben a sportban tuti biztos vagyok hogy nincsenek 15-20 millió eurós évi fizetések mint a fociban mondjuk.(Pedig annyi pénzért szerintem bárki elveretné magát.) A másik részről a nézőket sem értem hogy kegyetlenséget miért jó nézni?


Bár mindenki végül is azt néz amit akar ez csak egy saját gondolat. Igaz minek kezdtem bele ha nem szeretem a boxot, mondjuk azt nem mondanám hogy nem szeretem, csak szerintem egy értelmetlen sport. Persze mivel box-ban elég kezdő vagyok a szabályokat sem tudom, így teljesen új volt minden és sajnos az anime elég kevés magyarázatot adott, és amit adott is inkább a feliratozó kollégáknak köszönhetjük. Stílusokat nagyjából elmondta, de rengeteg dolgot szabályt vagy ütést lépést egyebet nem, és bizony engem bezavart ez a dolog nem is egyszer. Szóval nagyjából a 15.rész után már nagyon untam a cuccot, és ez végig így is volt, egyszerűen monoton volt, mivel ez az anime egy (átlagnál semmivel sem jobb) shounen fight volt, csak sport köntösben. Végig semmi más nem ment csak hogy Ippo így győz úgy győz, persze egy epic meccsen ahol mindig vereségre áll hirtelen fordít valamivel, ez miatt iszonyat kiszámítható és felszínes volt az anime, összesen egyszer lepett meg.. bár akkor már 10 meccsel meg jó 45 részel odább voltunk. Flashbackek egy jó része nagyon rövid lett, és nem is túl lényegre törő, Date Eiji és Alexander Volg Zangief-é volt nagyon lényegre törő és hihetetlenül jó, a többi valahogy érdektelen volt. Poénok terén viszont nagyon is jól állt az anime, ez és a karakterek akik felhozták nálam az animét közepesre, poénok nagyon el lettek találva, "RJ nagypéló Ippo" viccek voltak a leg epicebbek xD Ezen kívül annak a négynek a Gym-ből volt pár elég troll vicce, ami egy gyengébb Onizukás szintet is kongatott talán. Karaktereknél egyértelműen hogy a Gym-ben lévők vitték a pálmát. Ippo szimpatikus karakter volt és jó, boxában sajnos kiszámítható mivel főszereplő, viszont a kitartása és a harci szelleme mindenképpen dicséretre méltó. Aoki és Kimura voltak az anime fekete bárányai, főszerepet kaptak félig, még is annyira jelentéktelenek voltak hogy ha nem lettek volna sem lett volna semmi különbség. Takamura is kicsit fekete bárány volt, viszont neki egy nagyon erős badass hajlamú troll személyiséget adtak egy rakat sablonnal megfűszerezve, de ez miatt ő lett a legkülönlegesebb szereplő az animében, nálam ő az anime MVP-je. Többi karit nem akarom részletezni.


A végéről még egy annyit had mondjak el hogy ha kb az utolsó 5 részét nem látom is tudom hogy mi történt volna... Grafika egész szép lett egyfelől DVD Yellow Flash DvD kiadása nagyon szép lett, de (és most jöjjön az egyetlen értelmes mondat ami az Umineko-ban elhangzott:) akkor most fordítsuk meg azt a bizonyos sakktáblát. Mivel a grafikának volt egy elég gyenge oldala is, illetve ha nem is gyenge elég hibás, lehet hogy ezért egy 2000-2002-es animét nem kell elitélni de jópár dolog szemet szúró volt. PL: Ippo és mások is ruhában mint a csontkollekció, félmeztelenül meg kitettek Három Svarceneggert. PL2: Mérlegelésen volt egy ember aki vagy 2 fejjel magasabb volt Ipponál ugyanolyannak néztek ki szélességben és izomzatban még is csak fél fontal nyomott többet. Szóval tényleg nem elítélendő, de zavaró. DVD verzióban amit leszedtem nem volt se Opening sem pediglen Ending, azért azokról nem tudok véleményt mondani, viszont az OST-k amik csak néha jöttek remekek lettek. Összességében egy ilyen magasra pontozott animétől többet vártam volna azért, másrészt viszont ha a második évadra is lesz felirat és a harmadik befejeződik és arra is készítenek, akkor megér annyit hogy egyszer végignézzem azokat az évadokat. Mert rossz nem volt csak monoton kicsit, összességében részemről közepes, szóval 5/10. Következőleg holnap után fogom a Kaidan Restaurant-ot írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése