2013. november 5., kedd

Danganronpa: Kibou no Gakuen to Zetsubou no Koukousei - The Animation


A Danganronpát először szezonálisan szerettem volna nézni, úgy volt nézem is, de aztán minden csapat már az első rész után dobta, vagy el se kezdte. Soha nem tudtam megérteni hogy Egyetlen egy rész alapján miért írnak le egy egész animét, tény volt hibája ennek ellenére szerintem egy jó anime volt, sőt mi több, igaz hogy őszi szezon egész jó, de a nyári és a téli is csalódás volt, pont ezért azt kell hogy mondjam hogy talán 2013-as animék eddigi legjobbja szvsz.(Persze ez csak az én véleményem.) Nagyon sokan köpködtek rá hogy így szar úgy szar, tény el volt sietve, ezt legalább 24-26 részre kellett volna csinálni, de könyörgöm azt ne mondjátok hogy az agyon dicsért Shingeki no Kyoujin-ban több fordulat volt, mert NEM! Érzésem szerint azért sokat elárul hogy egy Hypolt animének (Shingeki) kevesebb storyja volt mint egy olyannak amit szinte minden animés aki végignézte szapulta, elég keményen. Igen, hangsúlyozom voltak hibái, de NEM volt rossz anime, ez egy nagyon is JÓ anime lett. Nem sokat spoilerezek, ez egy túlélőjáték volt egy iskolában, akár hogy sablonosan hangzik, azért a vége gondoskodott róla hogy messze jobb volt mint egy átlag sablon túl-élősdi, vagy akármilyen iskolai psycho-horror. Történet végig sietett, lehet ez volt az egyik oka a lepontozásoknak, nagyon tömör lett, nem 13 részesre kellett volna ezt, legalább Kétszer annyira. Főleg az első Két-Három részben lehetett érezni hogy rohant az egész.


Mindig volt valami amivel a gyilkolásra "késztették", vagy "késztette" Monokuma a "diákokat". Az egyetlen amit túlzásnak éreztem az a titkok elhallgatásáért ölés volt, azt kicsit erőltették, azért kár volt, bár az a szál is pofás lezárást kapott. A vége kb az utolsó Öt-Hat rész miatt mondom hogy talán az év egyik legjobbja, a zsenialitás határait súrolta a nyomozás közben kiderült dolgok egy része, ha úgy tetszik egy Psycho-Horror + Nyomozós-Krimi lett egyben. Végén aztán mikor megtudtuk ki a "tervező" talán először WTF arccal álltok mikor kiderül minden, hogy mi-hogy volt, DE ha igaz amit a "tervező" mondott akkor szerintem teljesen normális hogy enyhén szólva becsavarodott. Végén azért maradt Egy-Két kérdőjel, Például az utolsó rész Outro-jában Monokuma és Monomi(aki addig felse bukkant). Vagy Például az Outro előtt a vége, hogy akkor igazat mondott-e a "tervező" a kinti világról. De őszintén ezek kisebb dolgok szerintem, gondolom Novelből kiderült. Hangulat nagyon ott volt, szó szerint IMÁDTAM a gyűlés részeit, amikor a gyilkosságokat próbálták fejben összedobni, mi-hogy történhetett, remek volt ahogy összeesküvés elméleteket és egyéb néhol bizarr dolgokat fejtettek. Illetve remek volt hogy a Karakterek egymásra kontráztak ellenvetéssel, bizonyítékokkal, egyéb dolgokkal. Megmondom őszintén, nem bánnám ha a Danganronpa többi része is kapna anime adaptációt, én a nézője lennék elég valószínű.


Egy pár szót a feliratról, Saten, Imádlak hogy elkészítetted/elkészítettétek ezt az animét, a formázás szép volt, de engedjetek meg egy építő kritikát, nem offense tényleg de szerezzetek be egy Lektort sürgősen, rengeteg volt az elírás, a vessző hiba, a helyesírási hiba. Nem tudom hogy ez Béta verziós felirat-e volt vagy csak egyszerűen elkapkodtátok hogy gyorsan meglegyen, mert Ncore-ról szedtem egybe, de részenként több tucat ilyesmi típusú hiba is volt. (Hangsúlyozom: Nem offense.) Karakterekkel egy b*dös nagy baj volt, az hogy rengetegen voltak, ráadásul mint fent is említettem el volt sietve az anime, így sajnos nem mindenkit ismerhettünk teljesen meg. Naegi Makoto srác volt első látásra a fő karink, kicsit olyan érzésem volt főleg az elején hogy az ő szemszögéből követjük majd végig, később ez változott. Nem volt zseni kari, nem volt meglepő, a végén viszont jól leírták őt, ő volt a remény. Kirigiri Kyouko az anime legérdekesebb karaktere volt Kirigiri-san, rendkívül érdekes volt nézni egyes nyomozását illetve volt Két-Három komolyabb trükkje. Sőt néha úgy tűnt mintha ő lett volna az elkövető mert eltünedezett. Monokuma, egy furcsa hibrid játékmedve volt, de még a végén is csak találgatni lehet hogy pontosan ki is volt, mert az egy dolog hogy a "tervező" irányította, de akkor a végén mi is van? Ez volt az egyik megmaradt szál. Fukawa Touko, ő is egy remek kari volt véleményem szerint, vérbeli psychopata, imádtam főleg Genosider Cho-t. Togami Byakuya volt az a kari aki nem volt se kimagasló se rossz, úgy elment és voltak agyon jó megmozdulásai, de amúgy nem alkotott olyan nagyot, a végén se rajta múlt.

Rajtuk kívül is rengeteg karakter volt, összesen majdnem Húsz darab karakterről beszélünk, de őket nem írom le, volt olyan akiről még sok dolgot tudunk meg. Opening és az Ending egész bejött nekem, össze volt rakva, különösen az Opening tetszett. A grafika is nagyon ott volt, remekül egyediek lettek a karakterek grafikailag, brutálisan jól néztek ki, igaz volt a grafikának egy gyengébb oldala is, kár volt átcenzúrázni a vért, főleg Lilára. Illetve a büntetéseknél szétesett a grafika kicsit. Számomra a leszólások ellenére is 8/10, és komolyan remélem hogy a Danganronpa 2 kap majd anime adaptálást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése