2013. november 12., kedd

Umineko no Naku Koro ni / Amikor a Sirályok Sírnak


A tavalyi év förtelme a Sword Art Online című borzalom óta nem láttam ekkora fost mint most az Umineko,(hál istennek és nem is nagyon akarok) annyira gyér volt hogy ez már tényleg művészet hogy lehet ennyi logikai bakival és epic faillal dolgozni 26 részben. Kezdjük az elején, nagyon sietett amiért kár, rengeteg oda nem illő elnagyolt bugyuta poén tarkította főleg a rész kezdéseket, aminek had ne mondjam hogy horror lévén értelme nulla. Ennek ellenére azt mondom hogy még az eleje az első úgy 5és fél rész volt a legjobb. Jött a misztikum, jött a horror, és igaz hogy egy szimpla logikát nélkülöző vérfürdő lett belőle, még is legalább az elejének volt egy olyan hangulata hogy egész jó anime, ezek mellé már itt elkezdték belekeverni a mágikus dolgokat. Nem volt semmi eltúlozva egyszerűen csak az elment kategória volt, talán az újdonság ereje is vitte előre a szálat, de aztán ezt nem bírták lezárni, félbemaradt. És körülbelül itt volt az a pont ahonnan erősen elkezdett esni az anime. Amit akkor még egy gyenge 8asra adtam már csak 6ost ért, de ez még mindig nem a lejtő legalja volt, az később jön. Második szállal kapunk egy főszálat ami egy párbaj Beatrice és Buttler között és őszintén egész jó lett volna ha nem hiányzott volna belőle a logika. Az oké hogy egymásra kontráznak és próbálják a gyilkosságokat megoldani, illetve Beatrice meg akadályozni ezt, de könyörgöm, a csávó látta hogy megállt az idő, AZ IDŐ BAZ*MEG, hogy az istenbe nem hitt a szemének, meg teleportált meg anyám kínja szóval elég erőltetett volt.
 Sajnos az hogy a Higurashi-hoz (amit ezzel együtt kezdtem el, csak hogy ott 4 rész alatt jobb történet volt mint itt 26 alatt..) hasonlóan durván epizodikus lett elég gáz, főleg mert elég gyér magyarázatot kaptunk. Apropó, magyarázat. Kaptunk is, meg nem is, valamit megmagyaráztak a végére valamit nem és ha úgy 25 kezem lenne sem lenne annyi ujjam hogy megtudjam számolni hány nyílt szál maradt ebben az animében. Második szálban kezdtek elszállni a "varázslós" dologgal, az elsőben még a mágikus pecsétek illetve talizmánok egész jó húzás volt, de az hogy lézer bicskával hadonásznak elég gagyin jött le, utoljára a Mass Effect 3 (videojáték)-ban játtam ilyen lézer kést. A történet menete ugyan az volt, az idióta jóslat szerint hullanak el, senkinek sem volt egy csepp esze sem, pedig volt aki elvileg tudta, és ez lement négyszer az anime során meg volt egy főszál amiben ugye a párbaj ment illetve később más is de azt lejjebb. Harmadik történetben kezdett az egész átmenni egy kalap szarba, semmi értelme nem volt az egésznek, SEMMI. A kilencmilliárdháromszázötvenmilliónégyszáznyolcvanhat-odik boszorkány is megjelent, kapott két percet semmi értelme nem volt hogy ott volt. Szóval egyszerűen borzadály volt ez a cucc, és akkor még jött az utolsó történetív. Ennyire elcseszetten összerakott dolgot mint a 4es Ange nem láttam, hogy az istenbe tudták ilyen rosszul felvázolni ezt a karit?




Aztán mi értelme volt egyáltalán bemutatni? Oké hogy a végén volt egy szerepe, de tök felesleges volt ezért 4 részt az ő múltjára cseszni el, aztán még a lezárás is, tényleg semmi értelme nem volt.  Lezárták, majd az Epilógusban a cukormázas tököm tudja milyen boszorkány meg a lila hajú megcáfolta a lezárást, akkor most What's the fucking is this shit? Próbálták összekötögetni egyébként a szálakat a végére hogy értelmet nyerjen, de megsúgom sikertelenül. Így egy egyszerű mágiával teletömött shounen-horror lett belőle kevéske nyomozással kidolgozatlan karakterekkel, szar storyval, logikátlan megoldásokkal, és nem utolsó sorban temérdek direktben értelmetlenül túl brutalizált eseményekkel. Karaktereknél mint írtam is borzasztó kidolgozatlanok voltak, ha csak a nagycsaládot vesszük 18 szereplő volt, de úgy hullottak mint a legyek így megismerni sem volt időnk. George-Shanon és a Jessica-Kanon párosról kaptunk több egy kevés infót, de ezek is ilyen bevezetések semmi komoly, esetleg még Maria és az anyjáról. Buttler-t is akárhogy főszereplő volt felületesen mutatták be.


Ezen kívül voltak a boszik meg a "bútoraik". Beatrice is csak sima yandere "boszorkány" volt, volt egyik szálban egy múltképe, de nem magyaráz meg semmit, és amikor én azt hittem hogy emberibb lesz vagy meg tudjuk miért csinált mindent akkor derül ki hogy az egész egy átbaszás, stb. Lila hajúnak meg a sütis boszinak semmi értelme nem volt a szereplésének, ahogy Ronove-nek sem, és Virgilia-nak sem. Hogy ha a végét nézem akkor a "Tisztítótűz hát nővérének" sem volt semmi értelme. Magyarul az egész anime egy nagy vicc volt. Opening és az Ending volt az anime legjobbja, grat érte. Grafika elment, direktbe eldurvult jeleneteket szépen leábrázolta. Amúgy meg nálam 2/10, senkinek sem ajánlom, és remélem a Higurashi második évadában jobb magyarázatot kapunk mint itt az Umineko-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése