2013. december 4., szerda

Kaidan Restaurant


Tudom Harmadikára ígértem ennek az animének az ismertetőjét, de kicsit késtem vele, így most jön. (Bár az írást Harmadikán elkezdtem nem valószínű hogy meglesz éjfél előtt, na meg úgy is csak Negyedikén reggel rakom ki xD). Kicsit nehéz erről az animéről írni, nem mondom hogy zseniális volt, vagy lenyűgöző, azt sem mondom hogy unalmas vagy rossz, de az tény hogy nagy összességében gyenge, nagyon nagyon gyenge főszál tartotta egybe az egészet. Pontosabban tartotta volna, ha sikerült volna. Először is műfajilag MAL szerint is, és szerintem bárki szerint is aki látta, thriller-horror keverék volt de nem az a kemény fosatós típusú. Sőt még azt sem mondom hogy közepesen félelmetes volt. Mivel original gyerekeknek szóló horror sorozat volt lényegében ez az anime, úgy összességében néha meglepett de főszál híján tőlem jó pontot nem fog kapni maximum egy erős közepest. Random szálak jók voltak egyébként, akiknek szólt és anno akik nézték japán gyerekek a tv-ben elég sok olyan esetről is volt szó ami egy halom tanulságot tartalmaz, igaz talán gyerek szintjére megrázót. De ugyan ki ne mondaná fiának/lányának hogy nézz körül mielőtt az úton átmész, soha ne állj szóba idegenekkel, soha még véletlenül se bízz meg idegenekben, ha eltévedtél kérj segítséget, ha baj van szólj szüleid segítenek, ne mássz fára ha nem tudsz úszni mert el üt a villamos. (Utóbbi természetesen poén.) 


Szóval úgy összességében Kid/Horror combohoz mérten egész sok tanulsággal szolgált a dolog, annak ellenére hogy volt egy-két erősen már már csak a fantasztikus-természetfeletti dolgokra figyelő szálak. Azok sem voltak rosszak csak valahogy nem illettek bele. Az anime végig részenként 3 történetet dolgozott fel, ami kb úgy nézett ki mint egy "vacsora", ahogy azt minden rész elején a szellem el is mondta, de erről bővebben kicsit lejjebb. Szóval akinek az epizodikus dolgok úgy általában sem jönnek be, ne nézze, sőt az se aki komolyabb ijesztőbb(akár véresebb) horror/thriller-re vágynak, mert ez nem az. Ha már megemlítettem azt a bizonyos "Restaurantot" vezető szellemet, akkor had említsem meg hogy ez az alap nem teljesen egyedi, mert emlékszem régen ment egy sorozat Beyond Belief: Fact or Fiction (magyar címén: Rejtélyes Igazságok) amiben hasonlóan vezették fel az elejét.  Azzal a különbséggel hogy ott ki kellett találni hogy mi alapszik igaz történeten és mi fikció. Most itt valószínűleg a tanulságok miatt nem is igazán érte volna meg rámenni az igaz történetekre. De a Beyond Belief: Fact or Fiction-ön kívül is van rengeteg hasonló felvezetésű sorozat, de azok főleg dokumentum jellegűek.  Az igazi megváltást nekem ezzel az animével kapcsolatban az adta hogy szinte folyamatosan tudott új dolgot mutatni, annak ellenére hogy a szereplőket kicsit untam már a végére, mivel minden elmesélt/átélt történetben ugyanazokat a Három-Négy +/- Négy-Öt karit látjuk végig. Nem az hogy zavaró, csak ha már történetet meséltek el lehettek volna eredetibb karakterek is, mert így valószínűleg annak a korosztálynak akinek szól, kicsit talán keverhette őket.


Lényegében Három főszereplő volt, de közülük az egyik elég kilógott a sorból, más szemléletet adott az animének, amivel nem lenne gond ha szerepelt volna többet. Ő volt Reiko aki eléggé el el tünedezett pedig kis valóságérzetet adott az animének az ő gondolkodás módja hogy márpedig természet feletti nincsen. A másik két kari Ako és Shou volt a legnagyobb gondom amit említettem is ők ketten szerepeltek a történetek 90%-ban, Reiko kb 20-30%ban volt részese ezeknek a történeteknek. Emellett Ako családja(anyja, apja, öccse) kapott még nagy szerepet, mert rengeteg bizarr-természet feletti eset velük esett meg. Amit furcsálltam hogy egyáltalán nem lepődtek meg semmin, akár hogy szinte hozzá szokott már a "természetfelettihez", legalább az álla essen már le ha lát egy Hegyi Troll-t, vagy egy Uruk Hai-t. (Jó egyébként se Hegyi Troll se Uruk Hai nem szerepelt, de szellemek, démonok, szörnyek és egyéb finomságok voltak.) Összességében annak ajánlom aki egy lightosabb horrora vágyik, számomra nem volt rossz, de messze van attól hogy én erre magasabb pontot adjak mint horror. Részemről egy 5/10, ennek ellenére tényleg rossz nem volt, csak ez nem egy én korosztályomra készült horror.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése