2013. szeptember 30., hétfő

Breaking Bad


Mint Doctor Who-nál is írtam nem vagyok nagy sorozat néző és nem is fogok sok sorozatról írni itt de erről egyszerűen muszáj. Tavaly év vége fele jött meg a kedvem valami összetett és jó sorozatot nézni.
Azon kívül hogy a Doctor Who?-t és a The Walking Dead-et követtem, próbálkoztam másokkal is, Dexter-ben ez a szokásos krimis epizodikusság nem jött be, Game of Thrones-al próbálkoztam, első évad feléig bírtam nagyon jól pontozott sorozat de egyszerűen több volt benne a softcore pornó mint a történet, legalább is addig ameddig néztem nem sok mindenről szólt. Most nem a Game of Thrones fanoknak akarok ezzel rosszat, mert alapvetően imádom a fantasykat, és most hogy véget ért a Breaking Bad lehet adok a Game of Thrones-nak egy második esélyt. Csak nehéz megoldani, értitek benyit valaki azt pont softcore rész van. (...) Esélyt azt valószínűleg fog kapni tőlem, Breaking Bad sem fél évad alatt lett óriás. Ez az egész annyira zseniálisan le volt vázolva hogy hihetetlen, jóval szerteágazóbb mint az aminek én leírom, csak elég nehéz egy ilyen összetett dolgot minimáilis spoilerrel leírni. Magyarán fogalmazva rengeteg minden történt ebben a sorozatban, RENGETEG MINDEN! Tényleg volt itt minden, drog, pénzmosás, bérgyilkosság, hatalmas személyiség fejlődések, nagyon eltalált karik, drogkartell, szóval még egyszer hangsúlyoznám hogy rengeteg minden volt az egész sorozatban. Szét lehetne bontani az évadokat, első két évad a felvezetés, második kettő a karakter fejlődés, és az utolsó egy baromi jó és fordulatos lezárás.


Az első évad egyben egy felvezetés volt, az egész sorozatot tökéletesen felvezette, nem volt sehol kiemelkedő, egy bizonyos magas szintet hozott de azt szinte két évadon át végig. Csavar volt benne, illetve kicsi pikantéria is, nem árulok el ezzel nagy spoilert, kb első részben azonnal kiderül hogy bizony Walter úgy állt Methanphetamint főzni, hogy közbe a sógora drogelhárító. Egyébként egyik éjjel elkaptam hogy vetítik pont az első évad egyik részét magyarul a tévében, nem tudom mikor, talán az rtl klubbon, a lényeg hogy 18 as karikát kapott. Pedig alapjában nem volt egy olyan hú de véres sorozat, voltak a vége felé nagyon kemény dolgok, Fring-el vagy akár Hank-el, de egyáltalán nem volt szerintem indokolt a 18as karika. Aztán belegondoltam, jó nem olyan véres de összetett, rengeteg olyan jelenet volt az egész sorozat során amit nem magyaráztak meg, és ez néha még számomra is kétértelmű volt, pontosabban nem esett le rögtön. És ez nagyon jó fent tartja az ember gondolat menetét az hogy nincs minden a szájába rágva. Második évad elején volt talán az első komolyabb kemény helyzet Tuco Salamanca-val, (bár megjegyzem előtte is volt egy Epic Heisenberg mutatvány Tuco ellen, még az első évadban) nekik volt a későbbiekben a Harmadik évadban szerepe, illetve miatta volt egy másik kemény helyzet. Sőt, Tuco-n kívül meg ismerhetjük a nagyapját Hector Salamanca-t aki ugyan eltűnik (Sőt még össze is fossa magát xd), de neki is lesz egy hatalmas szerepe a negyedik évad végén. Ahogy a biznisz beindult fejlődtek és próbáltak saját maguk ura lenni mint Walter mind Jesse. De nem sikerült, és itt a második évad vége fele ismerünk meg egy újabb hatalmas karaktert, Gustavo Fring-et, azaz Gus-t. Csávó zseniális volt, igazi profi, nyomot sem hagy semmi. Illetve utána és miatta találkoztunk talán a harmadik évad közepén Mike-al. Mike egy sima bérgyilkosnak tűnt elsőre, aztán elkezdtük megismerni, bár főszereplő csak az Ötödik évad elején lett, de szerepelt pár akció jelenetben, például kapásból a Harmadik évad drámai lezárásánál.


Haramadik évadban azért voltak hibák, azon kívül hogy rengeteg akció is. Sok volt például az időhúzás, főleg a részek elején 5-8 percet elcsesztek értelmetlen felvezetésre, ezen felül ugyan úgy a harmadik évadban még pontosan emlékszem egy részre ami gyenge lett, ez a legyes rész volt. Ez az egyetlen egy rész amire rátudom mondani hogy színvonal alatti volt. Negyedik évad merőben más volt, itt a karik tudták mi vár rájuk tudták hogy valamit tenni kell ellene, még is főleg Jesse szemszögéből sok naivitás éreztem. Nem gáz, a dolgát tudta, és azt is hogy jár a nem cselekszik, persze az ösztönzés kellett lett is belőle galiba, de elérték amit el kellett. Volt pár fantasztikus monológ a sorozat közben, a legjobban elhíresült az "I am the one who knocks!"-ra végződő Walter monológ, ami szerintem zseniális lett, brutálisan hangzik. Ezen fellül számomra még nagyon emlékezetes maradt pár. Például amit Walter mondott Jesse-nek a Harmadik évadban: "Let kill him NOW JESSE NOW!", vagy az "I Won" Walter mondat, de ami történet szerint a legnagyobbat ütötte szerintem az a "You are Heisenberg!" volt. Negyedik évad is nagyon durván ért véget, ott történetek kemény dolgok, hatalmas taktikázás, és kijátszás az egész hogy egy barátom szavaival éljek: "Te szűűz mária a negyedik évad végén az orgia kerülgetett". Ötödik évad szintén más lett, máshogy indultak neki, nem úgy mint egy levezető évadnak, pedig az lett. Volt egy kicsit érdekes kezdés, viszont nagyon örültem hogy az évad elején főszereplő lett Mike-ból. Nagyon jól állt neki, tán profibb volt mint Gustavo Fring.




Évad első feléből a "tökéletes vonatrablás"-os trükk volt a kedvenc részem, hatalmas kijátszás volt, imádtam ahogy a tervet felvezették. De a vonatrablás vége drámai lett, Todd-nak "megcsúszott" a keze. Ez miatt is részben jött a levezetés, ki akartak szállni, Walter kivételével. Neki még az első évadból volt egy története hogy miért ne szálljon ki az egészből, jól eltalálták ezt a dolgot is. Itt bonyolódott be a dolog. Jesse-nek volt pár dolga, majdnem lelépett de rájött az egész trükkre, így most már máshogy állt a helyzet. Hank se volt hülye, ilyenkor már egy véletlen folytán sejtette hogy ki lehet az a bizonyos Heisenberg akit már egy éve üldöz. Az hogy a sors össze hozta őket, hát érdekes lépés, de hatalmasat csattant az egész, amit az ötödik évad második felébe műveltek az valami brutális. To'hajiilee-ben minden eldőlt, minden megtört és érezhetően vége volt az egésznek. Lehetett érezni hogy közel a sorozat vége, pedig ezután is még jöttek dolgok, nem véletlenül lett az utolsó két rész 10-15 perccel hosszabb. Utolsó rész lett talán az egész széria leg epicebb epizódja. Nagyon sajnálom hogy vége a sorozatnak és nem lesz több évada, de nem bántam, mert belegondoltam így, méltó lezárást kapott.(Ha jól tudom egyébként Sour Goodman kapni fog egy spinn-off sorozatot.) Nagyon ütött számomra az utolsó rész, tényleg szavakkal leírhatatlan és kapott egy nagyon stílusos még is drámai lezárást a sorozat. 


Karakterek közül rengeteg zseniális ember volt, nem csak mint karakter hanem mint színész is. Magukat az eljátszott karikat legjobban egy általam nagyon tisztelt személy (Szirmai Gergely - HollywoodNewAgency) szavaival tudnám jellemezni: "Elképesztően pontosan vannak kidolgozva, úgy lettek növesztve egy lombikban ezek az emberek." Hihetetlen mit tudtak művelni Walter White karakterével, fenomenális volt főleg a jellem fejlődése, egy teljesen más ember lett belőle. Hasonlítani tudnám jellemfejlődés minősége terén a Juuni Kokuki-s(egyik legjobb fantasy anime) Nakajima Youko-hoz neki volt ilyen szépen felvázolt jellemfejlődése jellemfejlődése. De Youko-nál pozitív volt ez a fejlődés. Ellenben Walter White egy brutálisan szépen lefestett negatív jellemfejlődés volt, szó szerint "Engulfed the Total Darkness", ennek ellenére imádtam ezt a karit brutális cselei voltak, szeretem a zsenialitást villogtató karikat animében is. Jesse Pinkman volt a másik főszereplőnk, nála is lehetett észrevenni jellemfejlődést, pozitívat, emberibb lett kicsit, voltak mélypontjai de ő is egy nagy alak volt, és Aaron Paul-t eddig nem ismertem, de az biztos hogy hatalmas színész. Mike Ehrmantraut a hidegvérű profi, drámai és kicsit ironikus lezárást kapott az ő története, nem kellett volna ennek így alakulnia, lehet mondani mi lett volna ha több szerepet kap, de ha vissza gondolok semmit sem változtatna, így volt jó és kész.


Minden karinak adtak nagyon szép háttértörténetet, szóval ezzel sem volt gond. A sorozat OST-je meg valami hihetetlen EPIC. Magyarán imádtam, megérdemli hogy IMDB Top2 legyen ez a sorozat, számomra a legjobb élőszereplős sorozat volt amit valaha láttam. A pontozás nem lehet kérdés, a Code Geass óta nem láttam ennyi zsenialitás egy rakáson, tehát 10/10.
UI: JIGG4subs, imádunk(szerintem ezt mondhatom bárki nevében aki megvárta a magyar feliratot), köszönjük a rengeteg munkát és a profi feliratot. Aki valami komolyabb élőszereplős sorozatra vágyik és nem retten meg a művértől, valamint szereti a felépített mély történeteket, annak bátran ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése