2013. augusztus 11., vasárnap

Bakumatsu Kikansetsu Irohanihoheto



Elég nehéz volt írni erről az animéről...


Merthogy elég vegyes érzelmeim vannak ezzel az animével kapcsolatban, nagyon felemás volt számomra az egész, és hatalmas kár érte, mert amúgy nem lett volna egy olyan rossz anime. A történetvezetéssel szerintem teljesen elcseszték az egész történetet. A történet nem rossz, nem egy epic cuccos, nem dobtam el tőle az agyam, de elmegy. A "gyenge közepes" és a majdnem "nagyon jó" között tudnám valahol féltávon behatárolni a történetet. Olvasgattam MAL-on véleményeket, felhozták azt hogy annak ellenére hogy próbált a realisztikusságra törekedni, voltak bizony gyenge dolgot. Ebben sajnos egyet kell értenem. Ez a fejes dolog elég gagyi lett, magyarázata is és nagyon nem is hoztak ki belőle semmit, A-nál a fej majd B-nél és húzták nagyon sok részen át. De, ez csak az egyik történet mert hogy nem egy főszál volt, hanem 3-4. Igen mindegyikre rálehet lazán mondani hogy "főszál", mindegyik érdekes volt, külön-külön, csak így egybe rontotta el az egészet a történetvezetés(de ezt majd lejjebb).



A bosszúálló story kissé sablon lett, de ebben is volt egy-két jó ötlet, például a bosszúálló színtársulat nagyon adta. Akizuki szál is egész jó volt, de nagyon nagy volt benne a titkolózás, fele után tudtuk meg hogy ki, mire hivatott, addig csak egy-két kósza mondat volt, húzták nagyon. Soutetsu-s szállal kapcsolatban, voltak nagyon jó, szinte mesteri beszólásai és taktikái és lett miatta is pár egész korrekt fordulat a dologban, viszont róla is konkrét semmit sem tudtunk a fejes dolog kivételével, volt két nagyobb gondom vele de azt majd lejjebb. Pluszban ment az idő a szálak alig-alig haladtak, kábé az volt a felállás hogy egy szálat szépen mutattak, de még is közbe rengetegszer olyan érzésem hogy a többi szálról durván elfelejtezet az anime. A legnagyobb gondom viszont a megvalósítás és a történetvezetése volt. Szó szerint mondom: Katasztrofálisan és borzasztóan pocsék lett. Szeretem ha nincs a szánkba rágva a dolog, ha gondolkodni kell egy adott részen vagy dolgon/szálon, de ez azért túlment minden határt. Komolyan követhetetlen volt legtöbbször, és felidegesített, volt olyan rész amit direkt újranéztem hogy most én vagyok a hülye vagy tényleg nincs, vagy ilyen szarul van megmagyarázva. Hát nem én voltam a hülye, egyszerűen össze vissza random jöttek a dolgok, és itt fel is hoznám ezeket a csatákat. Az egy dolog hogy a fő szálal a csatát követik, de egy-két ilyen "csatának" nem láttam a lényegét, "beleböfögött" az anime részenként párszor ilyen mondatot hogy mi történt mikor hol. Legjobb példám rá egyik csatáról magyarázott (fogalmam nincs pontosan milyen nem vagyok ilyen jó japán történelemből), A-megnyerte a csatát, majd A- vezére meghalt 2év múlva, meggyilkolták. Ez szép meg jó, de a probléma ott kezdődik könyörgöm hogy a történetben meg el sem telt annyi idő(nem spoilerezem le hogy miért).



 Nem értem a logikát, miért nem csak azokat a csatákat mutatják amikhez van közük a főszereplőknek, illetve viszi is előre a történetet. Vagy legalább bármelyik csata lett volna normálisan felvázolva, mert nagyon felületes volt az egész. Feketeleves, ez ugyan így volt a karikkal is, ez feltűnt itt meg ott, két főszereplő egyszer még itt van most már ott, aztán ott, szóval ez nem kusza lett, hanem egyenesen követhetetlen nagyon sokszor. Azoknak akik mindenbe próbálják belelátni a romantikus szálat, azoknak van egy jó hírem, merthogy a második felében volt egy nagyon érdekes, igaz egyoldalú romantikus szál. Furcsa volt nézni de tetszett, legalább valahogy megpróbálta az "egyoldalú" szerelem dolgot ebből a szemszögből is megmutatni, még ha ez nem is tartott sokáig. Utolsó részekben - még ha a korral járt is - nem értettem a logikátlan felesleges kegyetlenkedésnek a lényegét. Ezen kívül volt egy igen gagyi megoldás a végén(kastély). Utolsó részben ugyan lezárták, 1-1 magyarázat elmaradt a végén, gondolom valamit fent kellett tartani ha esetleg sikere lesz az animének, hogy legyen 2nd.(Mint utólag kiderült nem lett.)






Karik: Ahogy hallottam volt benne rengeteg olyan karakter akit valóságban is elő emberről "mintáztak". Ezt nem tudom megerősíteni, már megint azt kell mondjam hogy nem ismerem annyira a japán történelmet annyira. De az mindenképp dicséretes hogy a karik tényleg emberiek voltak és nagyja egész jól kidolgozott. Kakunojou, érdekes karakter volt, főleg (mint feljebb is írtam) az egyoldalú romantikus dolga tetszett. Az nem igazán hogy az kezdő története egy tipikus sablon bosszúálló dolog volt. Egyébként nem tudom ki volt a kari Seyuu-ja, de valami epic amit leművelt, hogy 3-4 fajta hangon bírt beszélni.(Már ha egyátalán nem több seeyu-ja volt, Lulu-baby-ből kiindulva ez eredeti szinkronban sem lehetetlen.) Akizuki, nyugodt és szerintem egy stílusos kari volt. Nagyon hasonlítani akarnám valakihez akkor egy végletekig lenyugodott és csendes Mugen(Samurai Champloo)  lenne. Hijikata, a Shinsengumi al parancsnok, nagyon komolyra akarták csinálni, helyette inkább lett erőltetett mint komoly, olyan műmájer feeling lett, komolyan a Gintamás Hijikata, úgy is komolyabb lett hogy az egy vígjáték.(Elvileg ugyan azt az embert akarta megjeleníteni mind a kettő, csak más-más animében. Ha tévednék bocsánat.) Soutetsu, anime legérdekesebb karaktere volt, voltak jó dolgai tényleg egy érdekes figura lett volna, de semmit sem tudtunk róla szinte, ráadásul nagyon el-el tűnt az anime második felében, és szinte a végig csak asszisztált. Az öreg mester volt még érdekes arc, neki is 1-2 történetszempontjából is érdekes dolga volt, de őt se mutatták sajnos csak nagyon ritkán.




Akik kicsit is ismernek, tudják hogy nem vagyok grafikahuszár(animében legalább is), nem lett szép ennek az animének a grafikája. A minimum nézhető szintbe bőven benne volt, de nagyon kidolgozatlan és részlettelen volt az egész. Még a karakterek sem voltak normálisan kidolgozva, a katonák/harcosok és az olyan karik is akiknek csak kisebb átvezető szerepük volt szinte ugyanúgy néztek ki. Szóval a minimumba benne volt, de dícsérni nem fogom. Harcokban próbált reális lenni, több kevesebb sikerrel. OP-ED páros: Hát az Opening nem nyűgözött le, inkább áttekertem mert zavar, viszont az Ending nagyon hangulatos volt, és menni is fog a playlistre. Egyébként a többi zene és OST kiváló volt, nagyon adta a hangulatot. Ha másért nem is a kor hangulata miatt mindenképp megérte megnézni ezt az animét.

Ítélet: 5/10


Kedvcsináló AMV-ért katt ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése