2014. március 28., péntek

JoJo no Kimyou na Bouken (2012) / JoJo's Bizarre Adventure (2012)


Ezt az animét anno el is kezdtem nézni mikor futott 2012 végén, de aztán azért szakítottam félbe mert untam a cenzúrát, így vártom hogy legyen BD verzió az animéből. Majd aztán arra vártam hogy időzített felirat legyen a BD-re, ez ugyan nem lett de mivel hál istennek sikeres volt az anime, bejelentették hogy nem sokára jön a második évada, a JoJo's Bizarre Adventure: Stardust Crusaders. Én mindenképpen örülök neki, igaz a BD verzió miatt a felirattal szenvedni kellett de megérte, ez az anime fantasztikus volt! Ha a shounen szentháromságok, a Gintama-t a One Piece-t és a Hunter x Hunter (2011)-et nem számolom bele, akkor ez az anime az utóbbi legalább ÖT év legjobb shounen animéje volt. Na most lényegében ez egy elég hosszú old school shounen manga alapján készült, a főszálat a mangában 1987-2003-ig csinálták, és összesen HAT részből állt, sorrendben a Phantom Blood-ból, a Battle Tendency-ből, a Stardust Crusaders-ből, a Diamond is Unbreakable-ből, a Golden Wind-ből és a Stone Ocean-ből. Ezen kívül van egy Hetedik (Steel Ball Run) és egy jelenleg is futó Nyolcadik (Jojolion) mangája, de ez a kettő már Spinn-off-ok. Ez a 2012-es első évad az első két mangát dolgozta fel, viszont tudni illik hogy ez a két manga együtt rövidebb mint az összes többi egyben, lényegében 44+69 fejezetből adaptálták ezt az évadot, a következőt a Stardust Crusadert pediglen 152ből fogják, tehát hosszabb lesz mint az első évad, remélhetőleg. Én annyit mondanák hogy ha hosszú shounen mangát akarsz írni, így kell csinálni, mivel ez az egész egy bizonyos család tragikus történetét dolgozza fel, és minden JoJo mangában más személy lessz "JoJo", mindig a főszereplő az és mindig a nevéből ki jön a JoJo név.





Látszik rajta hogy egy régen írt manga alapján készül, mert ugyan rá lehet fogni hogy shounen, de mai szemmel ez inkább volt seinen anime, a kegyetlensége miatt. Mivel valljuk be nem cicomázott, BD-n fröcsögött a vér szakadtak a végtagok elég rendesen. Talán ez is rátett nálam egy lapáttal. Van egy főszála a történetnek ami Brandon Dio lesz és természetesen a maszk! Viszont a főtörténet az első manga végén, tehát esetünkben az anime 9.részénél véget ér, és csak a második manga végén, (tehát szintén esetünkben) az utolsó részre tér vissza egy bizonyos dolog elejéig. Na most kérdezhetnétek hogy akkor ha a főtörténet megáll miért nézem tovább az anime második felét? A válasz egyszerű, mivel akár hogy Dio és a maszk a főszál burkoltan de nagyon sok lényege van történetileg a második arcnak, sok mindent tudunk meg a kőmaszkról, és nem mellesleg a második JoJo Szerintem sokkalta jobb mint az első! Kicsit a történetre az 1880as években kezdőik, és az egész egy balesettel indul, amiből egyből egy cselszövés lesz. De ennek csak később lesz lényege, mivel az első JoJo fiatalkorában kezdődik a történet, ahol is a családjához költözik egy számára nagyon ellenszenves fiú, Dio! Mivel Dio apja tett valamit JoJo Apjának azért tartoznak neki. Nem kell sokat várni ahhoz hogy meglássuk hogy Dio nem a jószívű emberek közé tartozik, kegyetlen, arrogáns, önző és képmutató és csak egy dolog érdekli, az pedig nem más mint a hatalom. Itt jön képbe a kőmaszk. Nem spoilerezek le többet az arcből, lényegében elég gyorsan beindul, és sok harc lesz benne a 4-9. rész között. Mivel egy kettévágott anime nehéz történetről úgy írni hogy közben ne spoilerezzünk egyik felé sem. Első arcban ismerkedünk meg Zeppeli-nek hála egy bizonyos erővel, ami végig követi a szériát, ez pedig nem más mint a Hullámtörés. Az első arcnak érdekes mód lett lezárása, viszont nagyon tetszett, minden meg tudtak magyarázni, még úgy is hogy maradt ugye a főszál, mivel azt csak álomba küldték, jó 100évre.




A második arc a Battle Tendency New York-ban kezdődik a második JoJo-val, nem árulom el hogy ő ki, elég kusza a családfája még akkor is ha tudjuk hogy ki a nagyapja és a nagyanyja. "Kővé vált" emberekkel kezdődik a második arc, akik természetesen nem emberek. Ott indul be a történet hogy nem egy ilyen alak kiszabadul, és ők lesznek az arc fő gonoszai. Ebben az arcban van egy rész ami kicsit furcsán de edzéssel telik, JoJo és egy általa megismert ember Caesar Anthonio Zeppeli teljesíti ezeket az edzéseket. Caesar-nak van is szerepe az arcban meg nincs is, sok szerepe van az arc elején viszont a végén nincs, de akár hogy kissé töltelék karakternek hallatszik elsőre, nem volt az. Ha másért nem is JoJo gondolkodás módjának megváltoztatására, vagy a múlt egyes darabkáinak megismerésére jó volt. Itt megmondanám hogy ez az anime nem olyan mint a mai shounenek, hogy karcolás nélkül megússzák a jók, stb. Itt igazándiból egyetlen harc kivételével, az összes többi arcban, mind a két harcoló fél hatalmas károkat szenved, szóval komolyan egyik harcnak sincs Happy End vége! Harcoknál elég sokszínű volt az anime, nem csak az 1on1 meg a 2on2 volt benne a repertoárban, voltak gladiátor csaták, kínzókamrás részek, ügyességi harcok(az edzés során), sőt még a végén volt egy nagyon hangulatos fogatversenyes harc is, és mind mind elég kegyetlen volt! Sőt ezen felül az anime tele volt stratégiázással, egyes karakterek gondolatait hallottuk lelassították a képet, és igen ilyenek vannak a mai shounenekben viszont eléggé másként, érződött hogy ezek a taktikák kevésbé olyan fantasztikusak. Volt benne egy drámai faktor is, jó azért ne egy komplett drámát képzeljetek ide, de a részeknél ahol kellett például a Lisa Lisa visszaemlékezésnél nagyon jól tudta hozni a drámai vonalat. Voltak a történetben csavarok, családi s a többi, sőt harc közben is voltak kisebb-nagyobb meglepetések. A második arc vége nagyon tetszett, nem csak a fő gonosz legyőzése miatt, sok vicces jelenet nem volt, maximum JoJo jelleme miatt, de a végén és besírta a röhögéstől. Nem spoilerezetk de na nocommenct! Egyébként úgy ért véget hogy két szál függőben maradt, ugye a főszál, és még egy amit nem árulok el. Ezek a Stardust-ban vissza fognak térni!




Zenék táján is nagyon ott volt az anime, az OP/ED párosok közül csak az első Opening tetszett, de volt az anime közben nem egy rettenetesen hangulatos OST, némelyik arab zenére hasonlított némelyik dubstep-re de mindegyik a kellő hangulatot adta alá. Grafika sem a mindennapi és megszokott csili villi grafika lett, elég egyedi volt! Karakterek terén mint említettem a második JoJo jobban tetszett, valahogy eltökéltebb volt és sokkalta szerethetőbb. Lisa Lisa is megér még egy misét, én imádtam a félbadass stílusát. Viszont volt egy szereplő akit nem értettem miért szerepelt, ő Speedwagon volt, magának a karakternek semmi lényege nem volt az animében, maximum annyi hogy a flashbacket ő mesélte, meg volt egy cége ami közvetve segítette őket, és ennyi. Részemről ez az anime 9/10, tuti nézni fogom a Stardust Crusaders-t, és felkeltette az érdeklődésem a mangája!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése