2014. március 7., péntek

The Silence of the Lambs / A bárányok hallgatnak




Ezt a filmet nekem jó pár éve egyik régi osztálytársam ajánlotta, mint az egyik legjobb krimi-thrillert. Ő volt az egyetlen ember akkor akivel el lehetett beszélgetni az osztályban filmekről, még akkor is ha sok másban nem igazán értettünk egyet. Így végignézve, nem mondanám hogy maga a film meggyőzött arról hogy ez a krimi-thriller kategória műfaj csúcsa lenne. Nem volt rossz de számomra egyszerűen néhol volt csak igazán szórakoztató, ráadásban maga a filmnek a "Hannibálosabb" része lezáratlan maradt. Pár hónapja be próbálkoztam egyébként az új Hannibal sorozattal is, de azt sem tudott valahogy lekötni, egyszerűen az egyik főszereplőn (Will Graham) kívül nem volt érdekes arc a sorozatban. Erre még rátesz hogy abból az öt részből amit láttam, világosan kiderült hogy ki is Hannibal és hatalmas utalások voltak arra hogy mit csinál. Jelen esetünkben ez a Hannibal film meg az a sorozat szinte semmiben sem ugyan az. Egyedül a gonosz főszereplő neve volt ugyan az, de még így is a sorozatbéli Hannibal Lecter egy nyugodt (és ameddig láttam) egyáltalán nem olyan brutális ember, itt a filmben egy szó szerint pszichopata. Nos senki se lepődjön meg ebben a filmben volt bizony ínyencség nem is kevés. Ha azt hinnétek hogy a csöcs piercinges transzvesztita, vagy a letépett fej a legdurvább dolog, akkor jókorát tévedtél, mert ilyet tekintetben egy-két helyen volt meglepetés. Clarice Starling-al a női FBI-os főszereplővel indult a film. 

Első jelenetében az életfogytiglanra ítélt Dr.Hannibal Lecter-el folytatott beszélgetést. Amit csodálok, hogy nem látszott rajta hogy megijedt, és nem is igazán értem hogy miért. Még előtte a bevezetőben voltak olyan mondatok hogy nem szabad hozzá közel menni, kiharapja az ember nyelvét stb. Üvegfalon keresztül is illett volna valami jelet adni ennek, főleg úgy hogy Clarice Starling kisasszony egy kezdő FBI ügynök volt. A történet egyébként két szálon futott, az egyik Hannibal-én a másik pedig a transzfesztita sorozatgyilkosén Buffalo Bill-én. Kapcsolat volt a két ember között ez miatt is lett Hannibal főszereplő, még is nem egyszer pont róluk kettőjükről feledkezett meg a film. Teszem azt, Bill-t alig mutatták a film közepén, illetve Hannibal is a háttérbe szorult, pedig személy szerint jobban néztem volna az agymenéseit mint mondjuk az FBI-os kislány gyakorlását, vagy bármi mást. Volt ilyen az elején is annyi különbséggel hogy ott még hagyták folyni a történetet, bemutatták egy feltételezett sorozatgyilkost, a bizonyos Buffalo Bill-t és az áldozatait. Mi ott kapcsolódunk be hogy megtalálnak egy általa megölt áldozatot. Elég csúnyán el volt intézve, és volt egy elég érdekes dolog rajta/benne. Egy pillangó gubóban, ami rohadt nagy ötletnek tűnt úgy a Harmincadik perc környékére, de aztán összesen egy kisebb lényege volt ennek az Ázsia pillangós mizériának. Hannibál egyezsége kezdte el a történetet tényleg vinni, érdekes volt mert olyanokat mondott amitől ember haja égnek állt. Itt gondolok az egyesség közbeni "beszédére" a kormányzó(?) asszony felé.



Egyébként filmből megtudtuk hogy elég sokat beszél anagrammában Hannibál, ami tovább érdekesítette a karakterét. De ezen részek után jött az igazi felüdülés, Hannibál ugyebár új helyet kapott, természetesen az új helyen nem maradt sokáig. Komolyan Hannibál szökési terve volt a film legjobb pontja, sőt ezen jelenetek lettek a film legjobb jelenetei. Ahogy ez kijutott és kidolgozta, még agyban is tényleg jó volt. Viszont ebből jön ki szerintem a film nagy buktatója, legalább is az én nezőpontom azt sugallja. Ez egy 1991-es film ugye, ott még nem volt ilyen jó technika, meg egys más. DE ezt a fajta szó szerint fail sorozatot hogy csinálhatja egy rendőr? Aki erre van kiképezve? Ez az egyik ami miatt szerintem gyenge lett a film, egy ilyen thrillernek azt kellene suggallnia hogy még akár meg is történhet, a szökése és annak terve ilyen volt. De az nem hogy a rendőrök kábé végig asszisztálták ezt a dolgot. Szó szerint túl sok volt a véletlen egy ilyen tipusú filmhez, és ezt most nem direct belekötésből mondom, ezt tényleg így gondolom. Főleg egy ilyen keményen bemutatott bűnözőnél akit kényszerzubbonyba, lánccal vasmaszkban szállítanak, nem kellene hogy a "rendőrbá"-nak fél másodperces blackoutja legyen. A végjáték egész jó lett Clarice Starling részéről legalább is, jól ki filózta a dolog lényeget. Bár a házas rész nem jött be elég gagyin jött le a sötétben játszódó rész is. Számomra max 6/10-et ért ez a film, lehet a másik filmjét is bevállalom majd, de az biztos hogy ennél többet érdemel Hannibál, mint karakter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése