2014. március 3., hétfő

Percy Jackson: Sea of Monsters / Percy Jackson: Szörnyek tengere



Nos hát az első résszel nem voltam a legjobban megelégedve, egy viszonylag színvonaltalan fantasy volt, rengeteg szó szerint véve rossz "tanulsággal" és egy elég gyér kalandos történettel. De annak ellenére hogy ezen rossz "tanulságok" egyike maga az alap story volt ami személy szerint nekem bejött. Már csak azért is mert szeretem mind animében mind sorozatokban és filmekben is ezeket a modern kori fantasyket. Sőt igazából a görög mitológia filmek is olyanok nálam amik általában nyerőek, mert nagy többségben még ha átlagosak is, szoktak tetszeni. Ez a "széria" hogy is mondjam, közel sem használta ki a lehetőségeit, messze több lehetne még mindig benne, és lényegében kaptunk egy majdnem ugyan olyan második részt is mint elsőt. Történet majdnem ugyanaz, rengeteg rosszul megírt karakter van benne és egy rakás gagyi poén. Magáról az alapról még annyit hogy igen tetszett, de szerintem ebben van a legnagyobb negatív tanulság a néző felé. Ami abban az esetben nem lenne baj ha ez egy komoly film lenne, egy komoly széria, de ez valljuk be messze nem az. Sőt inkább mondanám olyan tinédzsereknek szóló kalandfilmnek, mintsem igazi izgalommal bíró komoly cuccnak. Például nekem komolyságuk miatt a Clash of the Titans és a Wrath of the Titans sokkalta jobban bejövős volt, bár messze nem volt tökéletes az sem. Szóval az alap sugallja azt a negatívittást az istenek felől, végül is saját gyerekeikre is jócskán szarnak. (Tudom volt egyfajta magyarázat az első filmben de ugyan hagyjuk már, hiszen istenek.) Szóval nekem teljesen úgy jön le hogy igazságtalan az egész, ami akkor nem is lenne baj ha nem tinédzser film lenne mint mondtam. (Utóbbi négy mondat természetesen Szubjektív.) Történetünk elején megismertük hogy is Luke, Grover és Annabeth hogy érkeztek a táborba és hogy ki is volt a velük érkező negyedik ember, na meg azt is hogy pontosan mi is volt az egész tábort megóvó védőmezőnek a múltja, ami érkezésükkel összekapcsolódott. Na most itt is megjegyezném Zeus eléggé hát hogy is mondjam, se**fej volt. No spoiler de a legnagyobb isten saját gyermekén miért is nem segít? Mert ez amit csinált inkább volt átok mint sem áldás.


Luke újra a történetbe kerül, és ki nem találnátok újra mint fő gonosz. Innentől a film elkezdi kábé saját magát másolni. Jön egy új karakter akinek a szereplésének semmi értelme nincs az első 1óra 25 percben, úgy hogy ez egy 1ó 45-ös mozi volt, és összesen egy történetileg fontos dolgot csinált, olyat amit bárki megtehetett volna helyette! Főszál is eléggé ugyan az volt, most nem egy mende-monda miatt kezdték el üldözni Percy-t hanem egyszerűen kiderült róla hogy ő egy kiválasztott, igen kliséfest kezdete pontosan! Volt egy egész érdekes monológ egyébként ezen a részen amikor kiderült hogy ő miért is kiválasztott. Felmerült egy bizonyos név: Chronos, aki egy Titán volt, és elmesélte a főistenek és a titánok történetét. Mitológiai adagnak nem lett volna rossz, ha ezzel nem egy hatalmas klisét alapoztak volna meg. Miután kiderült hogy vagy megmenti vagy elpusztítja a világot Percy (igen újabb klisé), elindultak egy helyre, a film címéül szolgáló Szörnyek tengerére. Már az útjuk kezdetén volt egy hajmeresztően Harry Potterre hasonlító jelenetsor a taxival. De a rosszabb dolgok csak azután jöttek, ezek négyen úgy mentek mint valami kisvárosi cserkészcsapat. Komolyan épkézláb terv nélkül, nulla információval mentek volna megmenteni a világot. Egyedül a Herméses jelenet volt itt az egyetlen említésre méltó dolog, egyébként elég nevetséges "dolgokat" kapnak Hermész bácsitól. De történik egy dolog ami miatt egyik szereplőnk jó 3/4 órára eltűnik az a képernyőről, így igazából adtak még egy okot oda menni, és aranygyapjú mellett meg is kellett menteni valakit. A tengeren volt egy jelenet, ami hát nem mondom hogy logikátlan volt de hihetetlenül gagyin jött le. Luke megkérdezte Percy-t: "Nem akarsz átálni a győztes oldalra? Pusztítsuk el apáinkat!" Percy erre nemleges választ adott, ami szép és jó, de maga rá a példa hogy istenek a félvér gyerekeiket leszarják. Pedig látható volt amikor a testvére kérte megkapta, szóval ilyen tekintetben az egy kicsit furcsa volt hogy nem is gondolkozott rajta. Legvége úgy az átlag átlaga lett, volt egy nagyobb majdnem húsz percig tartó harc, amiről említést sem érdemes tenni. Természetesen a jó győzött a legkönnyebben, de volt egy jelenet a végén ami nekem egész bejött. Egy kisebb csavar volt, azzal a bizonyos "negyedik gyerekkel" a prológusból. Ez miatt a főszál maradt teljesen nyitott, azt jól megcsinálták hogy ha akarnak ezen a szálon is tudnak folytatást adni neki.




Karakterek közt mint említettem rengeteg rosszul megírt volt, például Tyson akinek mint említettem összesen egy épkézláb jelenete volt amiben csinált is valamit az idióta vihogáson kívül. Apropó nem maradhattak el a "poénok" sem, bár ezeket még idézőjelben sem lehet poénoknak hívni. Mivel az összes szó szerint rém gagyi lett, sőt inkább volt facepalm a legtöbbje ezen poénoknak mint vicces. Látványvilágilag elment, aranybikánál meglátszott hogy CGI-al dolgoznak, egy-két más dolognál is de összességében elment szerintem a látvány. Összességében azt nem mondom hogy várom a harmadik részt, de ha valami normálisabb fordulatosabb történetet adnának neki sokkalta jobb lenne az egész, számomra 4/10. Ha minden jól megy jövőhét végén is jövök két filmmel, valószínűleg a Prisoner-el és az Ender's Game-el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése