2014. március 19., szerda

Shingetsutan Tsukihime


Ezt az animét én személy szerint két féle módon tudom értékelni, mint egy természet feletti misztikus horror-thriller, és mint egy a Type-Moon által készített anime. Azt kell hogy mondjam hogy egy természet feletti misztikus cucc, jó volt, nem nagyon jó de bőven a közepes felett, élvezhető egész jó storyval. Viszont mint Type-Moon szerintem nagyon is szegényes volt. Sőt hogy úgy mondjam három híresebb művük van, ez, tehát a Shingetsutan Tsukihime, a Fate/ évadok, és a Kara no Kyoukai mozifilm széria. Legjobban a Tsukihime-t inkább tudnám hasonlítani a Kara no Kyukaihoz, volt benne elég sok összefüggés. Na már most ugye a Tsukihime bőven előbb készült mint a KnK széria adaptálása, viszont én így megnézve úgy tekintek rá mint egy próbálkozásra, mivel kábé ami a Kara no Kyoukaiban nagyon jól működött az itt elég gagyin jött le, pedig maga a történet itt is megvolt. - Na most azért megjegyezném hogy ez egy Original anime volt, és később csináltak belőle mangát, tehát erre nem volt anyaguk. - Szóval miben is hasonlít a KnK-hoz? Először is ugye itt is és ott is volt egy Shiki nevű szereplő, mindkettőben főszereplő, különbség annyi hogy a KnK-s Shiki epic volt, a Tsukihimés Shiki pedig elég furcsa, már mint magához a világhoz és a helyzethez képest volt elég furcsa. A grafika sem tagadhatja le a hasonlóságot, bárhogy évekkel a Kara No Kyoukai előtt készült az arcok nagyon megegyeznek, főleg az itteni Arcueid Brunestud nézett ki teljesen úgy mint a KnK-s Shiki, csak szőke haja volt. (És így képről megnézve arcra még Saber-re is hasonlít kicsit.)



Aztán a természet feletti factor, lényegében ugyan az volt, csak a Tsukihimében alig-alig működött, míg a KnK-nak ez volt a lényege és egy nagyon jó horror-thrillert faragtak belőle. Igazából itt ebből a factorból szinte semmi sem működött pedig erőlködtek vele. Ott volt még a hangulat, amit a Tsukihime két részig tudott fent tartani, ez volt egyébként a legnagyobb érdekesség az animében, de utána elég leült ez a hangulat, KnK-ban ezt az összes film szinte összes jelenetében megtudták tartani, és baromi jól állt. Tekintsünk a történetre, volt egy adott főszereplőnk, és egy csomó ember az iskolájában akiről fogalmunk sem volt hogy kik, de biztos barátok mert jól elvoltak. Nos igen ezt gondoltam az elején bár azért egy közülük nem éppen az lesz a végén. Legelején volt már egyébként múltkép ami annak tekintetében jó volt egy egész pofásan összehozta a jelent, és egy ideig azt is hittem hogy a csávó skizofrén, de ezen részek nagyon eltűntek, például érdekelt volna ki az a vörös csaj, hogy mi is történt vele pontosan. Már ott az első részbe lehetett látni hogy nem százas ott valami - vagy valaki - és itt jött be az a misztikumi hangulat az első két részben amikor szó szerint a néző nem igazán tudta mi folyik itt, ez pedig egy dolog volt. Szerintem itt is kísérleteztek ezzel a bemutatás móddal - megjegyzem az elején sikeresen a vége fele viszont iszonyat pocsékul -, lényegében keverték a múltat a jelennel és voltak olyan jelenetek amiket csak félig mutattak meg hogy ne tudjuk meg történet-e vagy sem. Azért azt itt meg kell hogy jegyezzem hogy nem a story volt az amiatt azt írtam az elején hogy mint misztikus cucc jó volt. Mert hogy a storyban akár hogy vannak kisebb nagyobb, sőt egész ütős jó csavarok is, maga a történet gyenge, alig akar fókuszálni valamire. Erre a legjobb példa az anime közepe a 4-6 rész körül, volt egy harc jelenet, majd elmesélnek főszereplőnknek egy múltbéli fontosabb történést - azt hiszem a vámpírokról -, és utána jön egy ilyen "csoportos randi" dolog a vidámparkban amiből semmi más nem lesz csak egy nagy veszekedés és ennek tetejében még egy ismeretlen karakter is. Ez volt az a pont ahol elkezdtek a dolgok nagyon de nagyon romlani.



Vége felé tele volt az anime flashbackel, volt egy Shiki komoly visszaemlékezés, és egy Arcueid vallomásos visszaemlékezés, mert másnak azt a dolgot nem lehetne hívni. Arcueid egyébként a végén nem értettem, ezt a "szeretek fantáziálni" dolog elég felemásan jött le. Pedig azért a vége felé jött egy-egy nagyon érdekes dolog ami nem volt kifejtve, itt például ez a vadász klán. Arról még ugye nem is beszéltem hogy egy rakat rosszul megírt karakter volt az animében, ha azt veszem a "sulis társak" közül kettőnek konkrétan lényegtelen volt a szereplése. Egyedül Ciel-nek volt szerepe a végén, vége felé, pedig addig is tudtuk hogy van benne valami furcsa, de a 10. rész környékén lett biztos. Ez szép meg jó de így kissé értelmetlen lett az hogy ő egyáltalán oda "jár" abba az iskolába, lényegében semmi értelme nem volt. Tohno Akiha a húgica is egy irtó rosszul megírt karakter volt, a végén a múltbéli eseménye volt az egyetlen valamire való szerepe ebben a történetben. De ennek ellenére az elején eltűnt, pedig be lett mutatva mint fontos karakter, még is a szereplése nulla volt. Opening nagyon megtetszett, bár nem éppen a mjuzik miatt. Grafika is tényleg eléggé Type-Moon-os de tetszetős lett ahhoz képest hogy egy 2003-as azaz több mint 10 évvel ezelőtt készült anime volt. Számomra egy 6/10, mint mondtam szerintem egy volt a Type-Moon teszt alanya, mert később hasonló animéket csináltak amik sokkal jobban ütöttek, lást Kara no Kyoukai Mozifilm széria!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése