2014. április 3., csütörtök

Game of Thrones / Trónok Harca Season 1-3


Ezt a sorozatot november óta nézem, az óta ezzel a harminc résszel alig haladtam, de direkt, mivel be akartam várni a Negyedik évad kezdését. Azért mert tetszik a sorozat egyszerűen, és mivel most eljött hogy nem sokára jön a Game of Thrones Season Four, eljött az idő hogy az utolsó részeket is letudjam belőle, és írjak pár sort róla. Be kell valljam azért nem nyűgözött le annyira mint a Breaking Bad, mivel még mindig tartom azt az érvet hogy a Breaking Bad a sorozat készítés csúcsa. Viszont ez a sorozat is magasan jó volt, és bár nem vagyok nagy fantasy néző (sorozatokban), szerintem az egyik (ha nem a) legjobb valaha készült fantasy sorozattal van dolgunk. Ilyen tekintetben össze lehet hasonlítani a filmek és a sorozatok legjobb fantasyját, ugye The Lord of The Rings és Game of Thrones, én ezt azért akartam megtenni mert szemmel látható a különbség, akár hogy itt a GoT-ban van mágia és természetfeletti dolgok, közel sem annyi mint a LotR-ben, ahol szinte minden hemzseg a mágiától stb. Megértem azokat is akik ellenvéleményen vannak mert rengeteg dolgot kihagytak, és teljesen felesleges dolgokat tettek bele amitől néha érezhetően, az amúgy sem gyors haladása a storynak még jobban lelassul. Ez a könyvet olvasók szerint abból fakad hogy szarul adaptálnak, és direkt eladhatóvá teszik az egészet, például a sok beteg dologgal. A másik ami miatt én Negyedik próbálkozásra kezdtem bele a sorozatba, (tehát négyszer kezdtem el az első pár részt mire végül tovább bírtam menni) azok az erőltetett softcore pornó jelenetek voltak, amik véleményem szerint megint csak a sorozatban feljövő teljesen mellékes és felesleges tartalom. Főleg hogy az eleje szó szerinte tele volt ilyenekkel, konkrétan az első évad, azon belül is az első ÖT rész. Ott a storyja alig-alig vánszorgott, és ráfeküdtek ezekre a jelenetekre amik általában tarkították az elejét részenként legalább Tíz de volt amikor több percig is, és ez számomra nem tetszett mivel ezek a softcore jelenetek nem segítették a sorozat előrehaladását, sőt ellenkezőleg, csak hátráltatták!




Ebben a sorozatban egy főszál volt ami a címét is tükrözi (Game of Thrones/Trónok Harca), de szerintem pont a főszál volt sablonos. Úgy értem ez szép meg minden de maga a főszál nem volt semennyire sem nagy ötlet, sőt egy kicsit sem volt egyedi. Más kérdés hogy amit kihoztak belőle az jó volt, köszönhetően a mellékszálaknak amiből MINIMUM 25 volt. Nagyon sok nemesi és/vagy királyi családról szólt a sorozat, és azon családok tagjai mind más-más fele jártak, és ezek csak a nemesek! Rengeteg külön jött karakterünk volt például egyes nemesi úr fattyai. Ezek tényleg a szerteágazó storyt adták, és több módszert is meg ismertük hogy hogy harcolnak a királyságért (vagy némely esetben hogy fognak), teszem azt az egyik király össze gyűjtötte a fél északot, a másik király a háttérből a vízen próbál csatát nyerni, a harmadik fekete mágiát használ ahhoz hogy ő legyen az úr. Sőt még sárkányok is feltűnnek a sorozatban. SŐT volt egy szál ami személy szerint nekem jobban tetszett mint a főszál, az pedig a fal túloldalán lévő elvben kihalt "faj!?" a "mások" voltak akikkel egyébként a sorozat indult de nagyon de nagyon lassan haladt a storyjuk, és most sem tudunk róla sokkal többet csak annyit hogy jönnek, és ez az a szál ami számomra az igazi kaland hangulatot hozta, és ezért mondom azt hogy John-ék szála a legjobb eddig. Azt be kell valljam voltak kisebb nagyobb failok a sorozatban. A legnagyobbat amit eltudok mondani, (kis spoiler lesz az elejéről de nem vészes) szóval az egyik Stark gyereket kilökik egy magas toronyból, és 1-2 hónapig eszméletlenül fekszik, és itt felmerült bennem a kérdés hogy hogy éli túl? Egy ilyen maximum úgy tudják etetni hogy lenyomják a torkán a kenyeret. De még a "Winter is Coming" szó is kicsit zavart, egy felől ugye a Starkok jelmondata volt ez, és tény hogy ez egy fantasy világ ahol több évig van nyár és utána egy hosszú tél, de nagyon mondogatták már az elején hogy hamarosan tényleg itt a tél fel kell készülni, viszont azóta több mint egy év telt el és nagyon jele sincs a télnek. (Bár ahogy láttam egyik Season 4-es trailerben Sansa a hóban áll, szóval remélhetőleg eljő a tél is.)



Külön Spinn-off sorozatot érdemelne viszont a múlt, nem csak az őrült király legyőzése és az előtte lévő mizéria, hanem itt konkrétan a 300 évvel ezelőtti történtekre gondolok, mivel baromi jól hangzott az hogy 300 évvel ezelőtt két Targaryen nővér sárkányon lovagolva harcolt a királyság ellen. De ha azt nézem a több ezer évvel ezelőttit is megnézném spin-off-ként a másokról a vadakról vagy a falról. Azok közül a Karakterek közül akit az elején bemutatnak nem sok éli meg egyébként a Harmadik évad végét, sőt valaki még az elsőét sem, nem egyiknek elég beteg végük lett. Apropó Karakterek, volt közöttük két olyan karakter aki szerintem a többi felett állt, e két karakter neve:  Tyrion Lannister és  Daenerys Targaryen. Mind a kettő hatalmas személyiség fejlődésen ment keresztül, Tyrion Lannister az elején például egy olyan karakter volt aki csak vedelt, élt egyik napról a másikra és lese sz*rt senkit, a végére pedig egy hatalmas elgondolkodtató alak lett mérete ellenére.  Daenerys Targaryen-nél volt a nagyobb személyiség fejlődés kettejük közül, Daenerys az elején nagyon idegesíttet mert semmi más nem volt a szerepe mint az hogy Khal Drogot kielégítse, szó szerint, viszont a végére te jó ég mi lett belőle egy komplett királynő, sőt még a stratégiai érzéke is baromi tetszetős volt. De például Aryát is fel lehetne hozni a személyiség fejlődéshez mivel ő sem éppen ilyen stílusban kezdte el a sorozatot vagy például Theon Greyjoy aki rá jött mekkorát is hibázott, és ez még egy rakás karakterre igaz,(pl: Brann Stark-ra, vagy a "The Hound"-ként ismert beteg testőr is) ehhez persze kellettek a színészi alakítások is hogy tudják hozni. És általában tudták hozni, Peter Dinklage (Tyrion) például hatalmasat alakított, és pont bele illett a sorozatban mint "törpe", valószeg a legszerethetőbb férfi karakter volt a beteg elméje ellenére. Emilia Clarke (Daenerys) szintén hozta nagyon jól tudta eljátszani a királynő stílust. De aki engem ledöbbentett az Jack Gleeson (Joffrey) volt, komolyan én ezt az embert láttam normálisan beszélni interjúban, és ott annyira normális hogy hihetetlen, itt meg szinte tökéletesen hozzá azt a Seggfej kegyetlen király stílust ami kell hogy szerintem (bár az én szavam sokat nem számít sorozatoknál filmeknél) azt kell hogy mondjam hogy színészileg ő volt az egyik legjobb.


Hogy mennyire volt beteg ez a sorozat? Annyira azért nem, de voltak benne elég kemény részek, csonkítások fejlevágás, és mindent mutattak közelről. Minden esetre remélem hogy a túlparti szál és a falon túli szál nagyon beindul a negyedik évadban, sőt remélem hogy Stannis Baratheon fekete/vér-mágiás szála is befog. Azt meg végképp hogy tovább húzzák a karakterek személyiségeit, úgy hogy közben a story sem áll re. Softcore pornó hál istennek csak az elején volt, illetve hellyel közzel egy-egy de azok annyira nem zavartak. Nem mondom azt hogy perfekt sorozat, de minden képen megérte belekezdeni, tetszett és várom a következő évadot, ami ha minden igaz Három nap múlva kezdődik Amerikában és mi már hétfőn láthatunk is! Összegzésben egy jó fantasy volt minden fantasy kedvelőnek ajánlom, három évadra egy gyengébb 9/10-et adnák. Majd lehet írni fogok a Negyedik évadról is ha véget ért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése