2014. április 24., csütörtök

Log Horizon

Eredetileg nagyjából fél éve amikor kezdődött, ugye az őszi szezonban, akkor csak azért nem kezdtem bele mert az alapja nagyon hasonlított a Swörd Árt borzaloméhoz, így semmi kedvem nem volt szenvedni. Azt hittem hogy hasonló lesz, és komolytalan és gagyi, de egy-két baráti ajánlásra én belekezdtem a Log Horizon-ba! Elég nagy meglepetés volt ez az anime, mert tényleg megtudott lepni azzal a mélységgel amit MMORPG-ben művel. Aki nem tudná én régen nagyon sokat MMORPG-ztem, most is de kevesebbet, így nekem ez bejött! Sőt azt kell hogy mondjam hogy ez a legjobb MMORPG-ben játszódó anime jelenleg, bár az is tény hogy nincs nagy választék, van egy Swörd Árt borzalom, egy iszonyat gyengén adaptált .hack// széria és körülbelül ennyi. Az alaptörténete a dolognak valahogy úgy hangzik hogy kiadták a tizenegyedik kiegészítőjét az Elder Tale Online-nak, ami miatt a belépő játékosok bent ragadtak, és senki sem tud az elején semmit. Itt ismerkedtünk meg a kezdetekben kissé összezavarodott Shiroe-val, Akatsuki-chan-al és Naotsuguval. (Illetve később a negyedik "fő szereplőnkkel" Nyanta-san-al!) Na most én elsőre semmit nem vártam el, csak hogy ne legyen akkora szenvedés mint a Swörd árt borzalom, ennyit kötöttem csak ki. Eléggé meglepett de teljesítette nem is kicsit, és az egy dolog hogy mély MMORPG-s világba vezetett be, de volt még egy egész érdekes főszála ami több felé elment, szóval le a kalappal! Az meg megint más kérdés hogy valószínűleg sosem lesz olyan MMORPG ami ekkora játékos populációval rendelkezik 20 évvel az eredeti megjelenése után is. Persze voltak benne hasonló dolgok de őszintén szólva nem igazán zavart, mivel az egész cucc tudott e mellé is elég érdekes maradni. Nem mellékesen megmondom hogy azt a minimális elvárást nálam Két rész után teljesítette! 





Nagy vonalakban az a fajta csata ami benne volt lenyűgözött, és azt gondoltam (az elején és a végén is!!!) hogy végre valami remek érdekes shounen cuccal van dolgunk. Harcok egyébként úgy mentek hogy mindenki skilleit mi láttuk, de szó szerint, érzékeltük hogy hatásuk van, és nem csak hogy skillek amit csak úgy elnyomnak, szóval mint egy normál MMORPG-ben! Erre rátesz hogy a harcok 99%-ban amit láttunk nagyon egyfajta Hardcore csapatmunka uralkodott, ami még egy pozitív tényező számomra. Sőt ezekben a harcokban volt egy MMORPG-s tekintetben új Role, szóval egy új játékszerep. Aki nem tudná elmondom az MMORPG-k átlagban egy szentháromságból állnak játékszerepeket tekintve: a Tank, aki megfogja a sebzést és magán tartja a Moob-ot vagy Boss-t, a Healer/Support aki gyógyítja/segíti a csapattársakat, esetleg CrowdControll-t(mozgáskorlátozás) használ az ellenségen, és végül a Damage Dealer akinek csak annyi dolga van hogy a lehető legnagyobb sebzést bevigye másodpercenként(DPS). Ebben az animében volt egy új role ami végül is nem is annyira új, mivel volt itt egy csapat irányító, aki úgymond előre megítélte a csatát és úgy irányította ki mit csináljon. Na most ez szerintem egy HATALMAS nagy ötlet ebbe az animébe! Akár hogy élőbe hülyeség lenne használni, ide tökéletesen beleillet, bár lényegében ez is nevezhető itt egyfajta supportnak.  Történet előre haladásával már majdnem azt hitem hogy a 6-7. rész felé kezd belaposodni és nem lesz semmi, csak poénkodás és időhúzás, de nem így lett! Mivel ezután is egy halom MMORPG-s ötletet belevittek a készítők, például ilyen volt a Guildek telkei. Ráadásul a történet is kezdett beindulni, volt egy rész az animében a Kilencedik ha jól emlékszem, ami az egész anime egy kisebb ugyanakkor nagyon lényeges fordulópontja volt. 


Ezt a dolgot viszont megelőzte egy zseniális terv, Shiroe szó szerint nem volt gyenge agyban, nagyon jól kitalálta, még ha nem is biztos hogy tökéletes volt, ettől függetlenül egy hatalmas ötletet vittek bele. Mind ezt úgy hogy még mindig az MMORPG-kre alapozzák! Aztán jöttek az NPC-k (Gyengébbek kedvéért: Non-Player Character) akik külön nép voltak az animében (a föld népe). Velük együtt jött be egy hosszabb szál is, ami elég jó és logikus politizálással ment, volt cselszövés és sok egyéb dolog is. Eközben volt egy rész a Low Level-es játékosokkal, a kicsikkel ami szintén igazán jó lett. Itt láthattuk kifejtve az a bizonyos "új" szerepkört amiről feljebb írtam, illetve itt volt nekem egy elég érdekes gondolatom. A játék béli kasztokkal kapcsolatban, elég sok volt viszont nem érzem úgy hogy mindent láttunk tőlük. Ezt azért mondom mert volt 12 különböző Class, azaz kaszt, 3 harci, 3 fegyver alapú, 3 Healer és 3 mágus. Na most a legnagyobb gondom az volt, ugyan nem rontott az anime minőségén, de mivel gondolatom így megosztom, szóval hogy nem voltak kellőképpen ki balance-olva a kasztok. Tehát az Enchanteről már az elején elmondták hogy inkább Support stílusú, és úgy őszintén elég sok ilyen volt, a Bard-ot a Kannagi-t és a Cleric-et is csak mint support karakter láttuk. Azt hozzá tenném hogy itt a kicsik csoportja (szóval Minoriék) elég furcsa partyt alkottak, mivel volt 1 tank 1 damage és 3 support (Healert is supportnak számítom). Voltak egyébként al-osztályok is, amik ergo olyanok voltak mint a szakmák. A Dungeonozás alatt Shiroe-ék a föld népével voltak, és őszintén kinek baj kinek nem, egy rész alatt mesélték el az egész Elder Tale világának a történetét. Megtudtuk mi történik ha újra kell élednie a karakternek, mi történik ha a föld népét nem élesztik újjá s a többi. Egyébként megjegyzem nagyon jó volt a világuk története.



A számomra legérdekesebb dolgot nem igazán fejtették ki, legalább is normálisan, ez a Tea Party-s régiekről szólt, mivel egy női karaktert állandóan láttunk feltűnni Shiroe előtt, ő egy Kanami nevű lány volt (utána néztem), és elvileg (és sajnos is...) csak a Log Horizon Spinn-off-jaiban szerepelt huzamosabb időre. Illetve volt még egy női kari aki a vége felé fel-fel tűnt, de a végén kiderült hogy ki ő. Voltak a vége felé eventek is, egy Goblin király vagy mi volt az, nem spoilerezem le mert egy világ szempontjából nagyon fontos dolog történt ott. Két nagyobb gondom volt igazából, az egyik a poénok eltúlzása, jó volt hogy voltak poénok, mert tényleg beleillettek, de az már kissé gyengén jött le hogy egy-egy poént 100x elismételtek, ilyen volt például Akatsukinak a beöltöztetése, vagy Naotsugu bugyizása, vagy Henrietta mániája. A másik pedig egyes karakterek, ez azért baj mert konkrétan ebben az animében csak Shiroe volt főszereplő! Sőt ha meg kellene mondanom hogy ki volt tőle egyel kevésbé szereplő karakter akkor Minami-ék partyját ÉS Krusty-t is Előbb mondanám mint Nyantát, Naotsugut és Akatsukit. Mivel ők hárman nem egyszer több részre eltűntek. A lezárása az animének nem volt akkora hatalmas dobás de érdekes volt. Persze természetesen a story félbe lett vágva, igazából mivel jön a következő éved nem bánom. Grafikailag teljesen elégedett vagyok, amikor nem CGI és SD jelenet volt akkor pazar grafikát kaptunk. Zenékben hát az opening és az ending jó volt, csak valahogy a videóval ütötték egymást, viszont az OST az mesteri lett! Komolyan simán eltudnám képzelni hogy a WOD utáni WoW Kiegészíttő (WoW: Rainbow Valley of Hello Kitty) ezt a zenét is használná. Ezzel természetesen csak arra célzok hogy simán egy igazi MMO-hoz is illene. 



Összességében ajánlom tényleg egy nagyon jóféle shounen cucc, tele egy halom MMORPG-s ötlettel és egy érdekes storyval. Sajnos lezárva nem lett, pont ezért lefele kerekíttek és csak 7/10-et kap, de a második évad függvényében ez is kaphat +1 pontot. Én minden esetre úgy kezdtem bele hogy "remélem túlélem" és úgy értem a végéhez hogy " a második évadot biztos nézem"! Tehát ajánlom minden MMORPG és/vagy shounen anime rajongónak. Igazából csak arra lennék baromira kíváncsi hogy az elvileg sokkal darkosabb Natsunokumo-ból milyen anime lenne!  Legközelebb az Air Gear-ral vagy a Chihayafuru S01-vel jövök szombat/vasárnap!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése