2014. április 13., vasárnap

Shingeki no Kyojin / Attack on Titan - Rework



(Múlt heti reworkölt kritika után jön a Shingeki is, kicsit ezt is újra írom az eredetihez képest. Anno egyébként ide blogra írtam az eredeti kritikát, de úgy érzem rá fér egy átdolgozás. Az eredeti verziót egyébként az után írtam hogy véget ért az animéje! Minden esetre le szögezném hogy nem egy rossz anime, de az adaptálás az egészet nagyon lealacsonyítottat, legalább is Szerény véleményem Szerint!)


Hypet ez is megkapta rendesen, durva hogy a pontjai megint az egekbe voltak. Nem lett rossz, de brutális túlzás volt az a pontozás. Ebben a formában, ez az egész maximum egy erős közepest ér. Viszont azért mindenképpen jobbat vártam. Úgy tudnák a legjobban fogalmazni hogy nagyon el is rontották a legtöbb helyen, de annyira tragikusan nem lett rossz hogy nézhetetlen, érdekesség volt benne. Ez az anime szerintem egy nagyon jó korrekt shounen, lenne. Ha nem cseszték volna el az adaptálással ennyire az egészet. Egyáltalán egy havi manga 4 év után miért kap adaptációt? Egy hatalmas és megbocsáthatatlan hibája volt, az adaptálás. De ezen felül rengeteg kisebb is. A világ nagyon adta, tényleg epic hangulata volt néha, de egy hatalmas bajom van ezzel megint, hogy egy HATALMAS EPIC FAILAL indított. Komolyan, valaki elmagyarázhatná ha 5-50 méter közötti emberzabáló óriás zombik totyognak kint arra várva hogy poénból embert gyilkoljanak, AKKOR KI AZ A HÜLYE AKI MÉG A KÜLSŐ FALON IS EGY KIUGRÓRA ÉPÍTI A VÁROST??? Még a két belső falon megértem de a legkülsőn? Akár hogy előőrsök hatalmas logikai baki IMO!(Gyengébbek kedvéért itt a link hogy pontosan mire gondolok.)  A történet kezdete is ugyan ütött, de nem volt se epic, de még kiemelkedően jó se. Eren anyja kissé drámai meg minden, de lényegében a néző meg se ismerte Eren mutert, mint karit. Egy sima dobható báb volt a bosszú forrása, és innen jön ki a rossz kezdés. Megint egy bosszúálló, igen már megint. Az anime történelem 64234,5 milliomodik bosszúállója lett Eren, gratulálunk. 




Ezzel nem lett volna baj, ha tudtak volna újat húzni. De nem tudtak, nagyon látszott már az első pár részből is hogy ez nem a Code Geass fajta percenként fordulatot tartogató bosszú story lesz. Mert ez bizony egy sima sablonos bosszúálló eredetiség nélkül. Story folytatása is szokásos shounen, edzünk pár részt, húzzuk az időt, majd jön az első arc. Az Eren elcsattintós résznél indult be először az agyam az anime során. Nagy meglepetésre, majdnem kitippeltem pontosan hogy mi lesz(...) Úgy hogy mangát sem olvasok. Eren "dolga" egy sima mecha volt egyébként, agyon lehet magyarázni, de az egy sima mecha. Sajnos itt nem csak az agyam hanem más is beindult, méghozzá a rossz adaptálás ezen részek felé mutatkozott meg először. Nagyon elhúzták, iszonyat vontatott lett az egész. Körülbelül részenként 3 percnyi story volt benne 20 perc alatt, de annyira idegesítően vontatott volt hogy azt a 20 percet 1 órának érzed. Szóval úgy a 7-17.részek közt ez ment. Összesen 2 kisebb dolgot húztak-vontak 10 egész részen át. De, nem volt elég, volt 1-2 véleményem szerint agyon erőltetett jelenet. Ezeket próbálták ilyen epic köntösbe tálalni, zene kíséretével, de olyan szinten erőltetett lett, hogy hihetetlen. (Ilyen volt például az Eren elcsattintás, vagy az Armin beszédek stb.) Igazából ezeknél a jeleneteknél csak néztem ferde szemmel hogy ezzel most vajon komolyan valami nagy jelenetet akarnak csinálni? Ezeknél a jeleneteknél olyan szinten sok volt, főleg Armin beszédére gondolok, hogy nagyon erőltetett lett. A tárgyalós résznél jött vissza az egész, utána is lassú volt, de legalább 1-2 fokkal elviselhetőbb. Ekkor indult be végre a történet, 17 részt kellett rá várni! Igen Tizenhét részt! Egy 24 részes (volt 1 racap rész) évadban, nagyon rossz arány. De legalább végre elindult, és már is mennyivel jobb lett az egész. Lassúnak mindig lassú volt de itt sikerült 2x beindítani a képzelőerőmet. Volt egy-két nagyon jó ötlet is, ilyen volt például ez az alakzat, jól hangzott. Ámbár szerintem ez a valósában kivitelezhetetlen lett volna, vagy legalább is olyan lassan ment volna az egész kommunikáció nélkül hogy értelmét vesztette volna. Amikor sikerült beindítania a képzelőerőmet 2x is akkor már 10-20 fajta verzióm lett a folytatásra. 



Egyfelől egyik sem jött be, ugyan emiatt legalább nem kiszámítható, de ez az összeesküvéses dolog igen gagyi lettAzt hittem a kinti világról valami nagyobb titok lepereg, vagy valami nagyon rejtélyt kapunk, de semmi, próbálták kegyetlenre venni a figurát, csak szerintem sikertelenül mert erőltetett lett. Egyszerűen ez a női óriásos dolog elég idiotizmus lett, semmi nem derült ki, mit miért csinál.. és az egész legvége is egy vicc lett, gagyi fight, főhős enrage szóval a szokásos. Azon meg se lepődöm hogy cliffhanger, csak itt már semmi elvárásom nem volt. Karakterek: A főszereplők iszonyat gagyin megírt karakterek voltak, főleg Eren és MikasaEren egy átlag semmit mondó bosszúálló volt, aki csak gyilkolni akart, magának a karinak sem volt semmi meglepő dolga, átlag shounen főhős volt, még meghalni sem tud és a többi klisé. Mikasától még úgy nem voltam elragadtatva, egy látszólag kemény csak aki állandóan Eren így Eren úgy, ráadásul az anime színvonalához képest irreálisan erős volt, holott maga a kari láthatóan egy törékeny kislány volt mint egy pró. Mondjuk magában a grafika nem jelent semmit, de akkor is nagyon gyéren hatott hogy a semmire van hatalmas ügyessége. Armintól nem vártam el sokat, még is a hármójuk közül talán ő volt a legjobb kari, annak ellenére hogy szerepelt pár erőltetett részben, sőt el is tűnt jó néha (Mikasa-val együtt). Nem volt egy hatalmas karakterfejlődése, de legalább rinya gépből fejlődött kicsit mássá. Akik még említésre méltó karik az talán Rivaille, ő sem volt egy jól megírt kari, egyszerű Badass lett semmi komoly. Annieről amit a végén megtudunk az szép meg jó, csak a szememben egy fokkal az anime érdekessége is alább hagyott miatta. Egyedül Zoe-t tudtam kedvelni, egy egész jó bolond karakter lett őt. Igazából a legnagyobb gond Mikasával és Revaillevel volt. Még hozzá azért mert ezzel a két karakter nagy vonalakban semmi mást nem szolgált, mint hogy kiszolgálják a Fanboyokat és Fangirleket. Volt ugyan szerepük, de még is érződött a személyiségükön ez a Fanokat kiszolgáló dolog. Grafika nem értem miért lett szintén agyon dicsérve, nem nézett ki olyan jól. Ahhoz képest mekkora Hypefest rengeteg állókép volt, gyéren rajzolt karik, agyon volt cenzúrázva. Az óriások mint valami hányadék úgy néztek ki és ezt a grafikát ugyanígy szinte egy az egyben már láttam.


Méghozzá a Kaiji-nak volt full ilyen "vonalkihúzós" grafikája, csak a Shingeki ezt tökéletesítette, és nem olyan aránytalan mint a Kaijiban, viszont az dicséret hogy a harc jeleneteknél és a manőveres jeleneteknél a CGI nagyon fasza lett.. Opening és Ending Párosok jók voltak, mind a két páros bejött nekem. Elsőben a zene, másodikban a videó volt IMHO jobb. Egyébként az első openingtől ma már herótom van, 25 ezer féle fajta paródiáját láttam, a Minecraftostól a Hyoukáson át a My little pony-s ig. Egész viszont mindenképp egy csalódás lett nagyon mást vártam, valami epikusat ami alakít is, hát sajnos nem az lett, közel sem. Nem volt rossz, de annyira jó sem, főleg annyira nem hogy mindenki gondolkodás nélkül dobálja a Tíz pontokat, más pontozásához se közöm se beleszólásom, a magam részéről egy közepest adok 5/10. Azért megjegyezném több volt a gyengeség benne. Egyébként legjobban a Claymore-hoz tudnám hasonlítani, csak a Shingeki azt nagyon alul múlta. Történet, Karik, Vér mind magasan Claymore WIN.  Az igazi baj az hogy nem volt egyáltalán sem egyedi, az egész egy zombi világ volt átírva kissé, illetve legnagyobb bajom vele még mindig az a szörnyű adaptálás, talán még 12-13 részbe is kevés lett volna a történet, de nincs rajta nagyon csodálkozni való, amikor kezdődött az anime alig a 30. fejezetnél jártak. Persze azóta mióta véget ért még haladt, viszont annyit nem hogy új évadot adjanak. Annyit tudok hogy jönnek a recap mozifilmek, és talán bejelentik a második évadot! Minden esetre csak remélni tudom hogy nem cseszik el az adaptációt és végre valahára a történet is halad valamerre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése