2014. április 6., vasárnap

Sword Art Online

(Kedvcsinálót csak azért nem rakok ki, mert ezt az animét SENKINEK sem fogom ajánlani!)

Ez a legelső irományaim egyike, több mint másfél éves ez kritika és eredetileg az AA-ra és a VF Neetblogra írtam.  Ennek ellenére kicsit kiegészítem és átírom most. Eredeti lektorálást régen Hibarin csinálta. Aki pozitív véleményre kíváncsi ne olvassa tovább.


Hát én is végignéztem, vagyis inkább végig szenvedtem, és ha már ezt megtettem írok is róla pár sort. Előre leszögezném, hogy ez nem lejáratás lesz, csak egy rövidke kis kritika, hisz annyian hype-olták az egekbe, és ennek van azért egy másik nagyon rossz oldala is. Ott kezdeném az egészet, hogy a SAO, talán a legjobban várt animém volt 2012-ben és sajnos a legnagyobb csalódás is lett egyben, sőt talán úgy is fogalmazhatnák, hogy animében ekkorát negatívan még nem csalódtam. Őszintén szólva egy nagyon komoly seinen animét vártam, nem ezt az összecsapott unalmas maszlagot, ami lett belőle. Rég (vagy talán soha sem) láttam jó mmorpg-s animét, mert akármennyire is bírtam, a dot hack-nek sokkal jobb lett a játéka, mint az animéje, de ez más történet, jöjjön a SAOKezdeném a történettel, aminek az alapja egész jó volt, az első rész után kaptunk egy kiindulópontot, valamint egy lehetséges célt. Ezzel csak az volt a gond, hogy a két véglet közötti utat sehogy sem sikerült bemutatni, rögtön ugrottak x éveket a jövőbe és jöttek a mellékszálak. Kirito fejlődéséből (ami egyébként érdekelt volna) semmit sem láttunk, és igazából az anime legnagyobb buktatója, pont ez a nagyon rossz történetvezetés lett. Na meg magát az mmorpg-t, a SAO-t, nem mutatták be sehogy se és emellett az AO-ról is csak kemény egy map-ot sikerült a képernyőkre vinni. A mellékszálakat pedig telerakták Moe karakterekkel, aminél már csak az lett volna gázabb, ha lolikat gyömöszölnek az egészbe. Moe helyett például összpontosíthattak volna olyan karakterekre, akik beleillenek egy MMORPG -be, kockákkal és vérprofikkal, igencsak más lett volna a leányzó fekvése, de be kellett érni, kislányokkal meg noob-okkal!


Első 5-6 rész egész jó volt, (7-8 pont környéki) utána viszont a béka segge alá esett a színvonal. A 14. rész pedig feltette az í-re a pontot, hiszen, amit kaptunk, az valami brutálisan sz*r volt! Az értelmetlenség legalja, Kayaba Akihiko mégis mit és miért csinált? Semmi sem derült ki. Nem csodálom, hogy itt igencsak sokan dobták a fenébe ezen a ponton. Ráadásul a 14. rész után elvesztettem azt a maradék kis hitemet is, amit ebbe az animébe fektettem. Kirito hogy a f**zba <spoiler> még? Miért nem <spoiler> +? /Aki látta érti…/ Semmit sem magyaráztak meg, pont amikor megkellet volna, akkor haladtak előre. Majd a 14. rész és a nézők pofára ejtése után jött ez a vér gyenge “Mentsük meg a hercegnőt” sablon story, ami komolyan, Bleachbe, Narutoba, FT-be van eljátszva, a tömeg shounenekbe, hogy jön ez a gyenge sablon sztori egy “komoly” seinenhez? Bár az is hozzá tartozik, hogy még ezek a “tömeg shounenek” is egyedibben adták elő ezt, míg a SAO baromi unalmasan, hisz megint csak jöttek az értelmetlennél értelmetlenebb mellékszálak. Az, hogy a mellék történetekben keverték a műfajokat szép és jó, csak semmi eredetiség nincs benne. Bár, a készítők elérték a célt, a legtöbb embernek ez nagyon is tetszett. A slice of life-os részeket sem értettem, hogy kerül egy Játékba. Ráadásul ez a szappan, az anime talán legesleggyengébb pillanatait produkálta, kínomba majdnem röhögtem egy-két jelentnél, egyedül a nyomozós sztori volt értékelhető számomra. Ám a fekete leves mégis csak az utolsó 6-7 rész volt, igazi kínszenvedés volt nézni, a vége felé összeszedtek egy rakás klisét és ugyanazt csinálták velük, mint a műfajokkal, mixeltek velük egyet. Kishúg klisét meg a melléjáró melodrámát is fölösleges volt erőltetni, a fanservicen meg a fejem fogtam. A tenacle rape gangbang-en meg besírtam! /Kár hogy nem jött össze és akkor a hentai is pipa lenne/ Komolyan, egy MMORPG-be minek kellenek billegő csöcsök meg hátsók? Persze japánba mindenbe raknak, tudom én. Ezt az egészet elég lett volna 12 részben elmesélni, felesleges volt 25 részesre húzni az évadot.



Sokan elmondták, hogy ez inkább egy “karakter-centrikus” sztori volt, az én véleményem viszont merőben eltér. Ugyanis még az alapokkal is gond volt, semmi háttértörténete nem volt a karakternek, csak úgy voltak. Szép meg jó kockulni, de kevésnek érzem. Asuna: Egy szóban letudom írni a nőt: Felesleges. Ráadásul idegesítő is volt, alig alkotott valamit, majdnem mindig ki volt szolgáltatva Kiritonak. Nem volt igazi főszereplő karakter. Kirito: Ugye a főszereplőnk, többen “hősnek” hívták, meg TTGL-es Kaminához hasonlították, de hát kb. annyira volt hős, mint Ichigo szóval hősnek semmiképp nem nevezném, egyedi karakternek meg főleg. Kamina egy hős volt, Kirito meg egy hikikomorinak is gyenge volt. Lényegében Kirito egy átlag tömeg shounen karakter volt. Másik Kirito személyisége olyan, mint egy skizofréné, a hangulatával változik, nem a történet előre haladtával, nem dehogy. A “lesz*rok mindenkit csak éljem én túl” Alias# Beater-től kezdve, a hős szerelmes lovagig, egy szóval gáz volt.De talán a beképzelt beater skizó személyisége jött be leginkább nekem (még ha sablon is volt), bár ugye ez kb. 2-3 részig tartott. Viszont maga a karakter 90%-ban egy nagyon de nagyon idegesítő szereplő volt. Legalább egy-egy igazi, nem sablonos szereplőt kaphattunk volna. Yui : Aranyos kis karakter volt, igaz ő sem igazán illett a képbe, de ez a kisebb hiba volt, a nagyobb ez a papás-mamás, ami itt ment hármuk közt ami, valami szörnyű volt. Azt meg kész röhejnek tartom, hogy amibe x ezer ember partyban játszva is  <Spoiler> , annak ő simán végig ütötte a 3/4-ét egyedül, szóval így elég no comment a dolog. Igazából elég gyengén csinálták meg a kocka szerepét is, mert AW-ben, Haru-ról eltudtam hinni, hogy kocka, úgy nézett ki és különc is volt, viszont itt Kirito, főleg a vége felé, olyan volt, mint egy shounen szereplő, lökte a hülyeséget, és amikor közel volt a célhoz be enragelt. (Ide a Beaterhez megjegyezném , az hogy valaki bétázó nem jelenti azt hogy kivűről fogja tudni az egész játékot és kicsit vicces, hogy le solozott egy 70 szintet. A Beta egy mmorpg, úgymond “demója”, csak egy szeletet mutatnak meg a tortából. Nem egy évig voltam MMORPG-s, szóval nekem senki nem fog idétlenséget beadni!)



Grafika: Az anime rajzolásban hozta a 2012-es szintet, jól tükrözött egy mmorpg-t. (ha már másban nem, legalább rajzolásban)A nagy gondok itt a harcokkal voltak. Mást sem kaptunk, mint noob fightokat! Az egész sima karddal csapkodás volt. De most komolyan, egy mmorpg skillek nélkül? Milyen az már? Egy skill volt összesen a SAO-ba (számoltam), ez Kirito Dual Wield-es csapkodása volt, ahol legalább egy kis effekteket hajlandók voltak berakni. Ugyanez az AO-ban is, egy-két buff, egy-két szimpla tűzlabda, egy Giga Drill Breaker,(Lopjunk a TTGL-től) meg egy LoL-ból kilopott Nasus Ulti-n kívül,(Lopjunk a Riot-tól is..) semmit sem láttunk. Így számomra a Bossfightok, meg jó pár “harc”, baromi élvezhetetlen volt. Az A1-nek talán elfogyott az ötlete/pénze az FT-s effektek után? Vagy nem tudok már mit elképzelni. Egy nagy pozitívuma van az animének viszont, a zenék tetszettek! Igazság szerint, ezt az animét a hype vitte el a hátán. De amúgy lényegében azt se értem, hogy mire fel a hype? Bele lehet magyarázni, hogy fordulatos, egyedi karakterek és történet tarkítja az animét, csak ezek közül EGYIK SEM IGAZ! Az alap sztori egész jó, a folytatása gyenge sablon, a fő karakterek kidolgozatlanok, a mellék karakterek nem illettek bele, az a kevés harc, ami volt NULLA! A történetvezetés Duplán NULLA! Összességében, baromi csalódott vagyok, ajánlani senkinek nem fogom. Mazohisták is jobban járnak egy csomag Gillette-el. Arcana Famiglia után 2012 legrosszabbja lett nálam. Ha normális történetvezetése lett volna, látványos harcokkal, normális játékba illő karakterekkel, kevesebb mellék sztorival és egy értelmes folytatással, lehet most azt mondanám, hogy benne van a top 10-be, így viszont max alulról. Bár azért, a Top 650-be talán befért!


Félig-meddig reálisan értékelve, ez az anime egy arany középút, amire egy 4-est simán kiosztanék, ha: Egyrészt nem akasztott volna ki a hype. Másrészt, ha nem lennék ennyire csalódott. Olyan Diablo 3-as érzés az egész, és tényleg csak egy komoly seinent vártam, nem ezt az unalmas 10 éves szintre lebutított romantikus szenvedést. Köze nem volt egy komoly seinen-hez. (Code Geass , F/Z, Monster, S;G) Még az is sértő számukra, hogy a SAO mellé írom őket. A SAO ezektől a remekművektől fényévekre volt. Így utólag még elkezdeni is kár volt. Ha meg lesz második évad, nem nagyon fog érdekelni, és még, ha kényszerítenek se nézném! Jóindulattal is 2/10. 
(Azt megjegyezném hogy amikor ez az anime véget ért az átlag pontozása 8.60 környéke volt, ahogy látom egyre többen ismerik fel a borzalmas és sablonos oldalát is, egy év alatt 8.25 környékére esett. Ez természetesen csak statisztika. De végül is azon nem változtat hogy MAXIMUM hárem genrén volt "jó" anime. Kicsit egyébként vicces egy-egy régi fan véleménye, véget ért ez a valami, "Ahh a legjobb anime valaha...", most hogy tavaly véget ért a Shingeki, "Ahhh hatalmas volt legjobb anime..", a Shingekit sem tartom nagy dobásnak, de legalább idegesítő nem volt, és volt valami storyja.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése